Омбудсман: Від початку війни на Донбасі загинули 152 дитини. Україна вперше на державному рівні вшановує їх памʼять

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

4 червня Україна вперше на державному рівні вшановує памʼять дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Росії проти України. З початку війни на Донбасі загинули 152 дитини.

Про це повідомили в Офісі омбудсмана.

Там зазначили, що за даними моніторингової місії ООН з прав людини на Донбасі з 14 квітня 2014 року до 30 квітня 2021-го загинули 102 хлопчики і 50 дівчаток. Ще 146 дітей зазнали поранень.

«На превеликий жаль, ця болюча статистика повною мірою не відображає масштабів втрат, яких зазнали діти протягом тривалого збройного конфлікту. Неможливість забезпечити державний контроль за дотриманням прав людини на тимчасово окупованій території позбавляє можливості оцінити масштаби проблем, з якими стикаються діти по той бік лінії розмежування», — наголошується в заяві омбудсмана.

В Офісі омбудсмена додали, що за оперативною інформацією Національної соціальної служби станом на 30 травня 2021 року 66 491 дитина отримала статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Із них 95 отримали такий статус через поранення, контузію чи каліцтво.

«Проте для таких дітей на рівні законів досі не передбачено жодних гарантій, окрім безоплатного гарячого харчування в державних і комунальних закладах освіти», — йдеться в заяві.

Омбудсман закликає уряд і парламент «докласти максимум зусиль для впровадження політики захисту та безпеки українських дітей від збройного конфлікту».

  • Верховна Рада 1 червня затвердила в Україні День вшанування пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Росії. День дітей — безневинних жертв агресії будуть вшановувати щороку 4 червня.