Окупаційний суд у Криму засудив главу Меджлісу Чубарова до 6 років колонії

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Окупаційний суд у Криму засудив главу Меджлісу Чубарова до 6 років колонії

Іванов Олексій / УНІАН

Окупаційний «Верховний суд» Криму заочно засудив голову Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова до шести років тюрми.

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Чубарова засудили до відбуття покарання в колонії загального режиму, штрафу в розмірі 200 тисяч рублів (75 тисяч гривень) і до 200 годин виправних робіт за нібито «організацію масових заворушень» 26 лютого 2014 року під стінами кримського парламенту. Цього дня відбувся велелюдний мітинг кримських татар і проукраїнських активістів на підтримку територіальної цілісності України.

Денісова підкреслила, що Україна не визнає це рішення, зауваживши, що Чубаров був позбавлений права на справедливий судовий розгляд справи, доступу до правосуддя та ефективного юридичного захисту, що є прямим порушенням Європейської Конвенції з прав людини.

«Сьогоднішній вирок став ще одним свідченням того, що країна-окупант продовжує політику переслідування та репресій українських громадян. Закликаю міжнародну спільноту відреагувати на ці факти та посилити тиск на агресора, аби змусити виконувати норми міжнародного права та негайно звільнити усіх, кого незаконно утримують в РФ і на тимчасово окупованих територіях Криму, Донецької та Луганської областей», — пояснила вона.

Прокуратура Автономної республіки Крим повідомила, що за даним фактом порушено кримінальне провадження. «Прокуратура автономії кваліфікує такі протиправні дії окупантів за ч.1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв ведення війни). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років», — повідомили в прокуратурі.

Там пояснили, що такими діями окупаційні правоохоронні та судові органи порушують норми Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни.

Сам Чубаров у коментарі «Радіо Свобода» назвав цей «вирок» нікчемним. «Зрозуміло, що це рішення юридично нікчемне, оскільки воно ухвалене російським окупаційним судом. Всі ті люди, які ініціювали і фабрикували цю справу, а також ті, хто оголошував рішення сьогодні – реальні злочинці, їх всіх наздожене відповідна кара», – сказав Чубаров.

Лідер кримських татар додав, що це рішення буде оскаржене в Європейському суді з прав людини «після проходження всіх російських судових інстанцій».