Опитування: Більшість українців проти відкриття ринку землі в Україні та продажу ділянок іноземцям

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Опитування: Більшість українців проти відкриття ринку землі в Україні та продажу ділянок іноземцям

no one cares / Unsplash

Переважна більшість українців (79%) проти надання іноземцям права купувати в Україні землі сільськогосподарського призначення. Підтримують таку ініціативу лише 15% громадян.

Про це свідчать результати опитування групи «Рейтинг» за 23—27 квітня 2021 року.

Також 77% респондентів вважають, що рішення про запровадження в Україні ринку обігу землі мають ухвалювати на всеукраїнському референдумі, 16% опитаних не підтримують таку ініціативу.

Взяти участь у референдумі однозначно готові 58% респондентів, 20% — не пішли б на референдум, 17% — найімовірніше взяли б участь.

Водночас 64% з тих, хто взяв би участь у такому референдумі, проголосували б проти запровадження в Україні ринку землі, лише 36% — підтримали б цю ініціативу.

Окрім цього, третина опитаних вважають, що найбільше вплинув на ухвалення рішення про запровадження ринку обігу землі президент і Верховна Рада (по 32%). Лише 12% вважають, що на це рішення вплинув уряд країни.

Згідно з результатами опитування, про відкриття ринку землі з 1 липня 2021 року знають дві третини опитаних — 78%. Із них 46% багато чули про це, 32% — щось чули. Ще 22% нічого про це не знають — найбільше таких людей серед наймолодших респондентів, мешканців міст та тих, хто не має земельного паю.

Зазначимо, опитування проводилося серед 2 тисяч мешканців України віком від 18 років в усіх областях, окрім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, методом особистого формалізованого інтерв’ю (face-to-face). Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95 не перевищує 2,2%.

  • 31 березня 2020 року Верховна Рада проголосувала у другому читанні та в цілому за законопроєкт про ринок землі. Його підтримали 259 нардепів.
  • Перші два роки землю зможуть купувати тільки фізичні особи (громадяни України) і не більше 100 гектарів в одні руки. З 1 січня 2024 року землю зможуть купувати юридичні особи — не більше 10 тисяч гектарів в одні руки. Землі державної та комунальної власності продавати не будуть. Продаж землі іноземцям буде вирішуватися на всеукраїнському референдумі.
  • Закон про ринок землі був однією з умов МВФ для збільшення кредиту Україні. Другий необхідний законопроєкт Рада ухвалила 30 березня (про регулювання банків).