Апарат Voyager-1 зафіксував «безперервний гул», що доноситься з-поза меж Сонячної системи

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Апарат Voyager-1 зафіксував «безперервний гул», що доноситься з-поза меж Сонячної системи

NASA / JPL-Caltech

Космічний апарат Voyager-1 зафіксував «безперервний гул», що доноситься з-за меж Сонячної системи і може бути сигналом міжзоряної плазми.

Про це пише CNN.

Науці відомо, що простір між зірками за межами Сонячної системи не повністю складається з порожнечі. Однак виявити та виміряти міжзоряний матеріал ученим важко. Тепер же фахівці заявляють, що у них зʼявився більш точний спосіб дізнатися про цей матеріал.

«Гул дуже слабкий і монотонний, тому що перебуває у вузькій смузі частот. Це слабкий, безперервний гул міжзоряного газу», — заявила Стелла Кох Окер з Корнельського університету з астрономії.

Шум міжзоряної плазми зонд зафіксував на відстані у 23 мільярди кілометрів. Це перший випадок, коли дані про простір за межами Сонячної системи безпосередньо вдалося отримати рукотворному обʼєкту.

На думку вчених, отримані Voyager-1 дані можуть допомогти вченим зрозуміти, із чого складається міжзоряний простір за межами Сонячної системи та вивчити взаємодію міжзоряного середовища і сонячних вітрів — постійних потоків заряджених частинок, що виходять від зірки.