Кабмін хоче запровадити в Україні принцип «гроші ходять за студентом»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Кабмін хоче запровадити в Україні принцип «гроші ходять за студентом»

Honey Yanibel Minaya Cruz / Unsplash

Кабінет міністрів схвалив законопроєкт про вдосконалення державного і регіонального замовлення на підготовку фахівців, який започатковує принцип «гроші ходять за студентом».

Про це повідомляється на сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Як зазначається, законопроєкт найближчим часом зареєструють у Верховній Раді.

«Тепер бюджетні кошти будуть витрачатися не на утримання закладів освіти, а на навчання студентів. Студенти зможуть визначати навчальний заклад самостійно, вибираючи серед державних, комунальних і приватних. Це сприятиме підвищенню якості освіти, адже виші конкуруватимуть за абітурієнтів», — заявив заступник міністра Ігор Дядюра.

Законопроєкт пропонує запровадити автоматизоване адресне розміщення місць державного (регіонального) замовлення через Єдину державну електронну базу з питань освіти (ЄДЕБО) шляхом надання абітурієнту рекомендацій на підставі його конкурсного бала.

Також пропонується ввести конкурсні засади при розміщенні державного (регіонального) замовлення.

Формувати державне замовлення на різні спеціальності планують з урахуванням середньострокового прогнозу потреби у фахівцях.

  • Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який цього року (через пандемію) дозволяє випускникам 11-х класів за бажанням скласти Державну підсумкову атестацію.
  • Раніше схожий принцип був запроваджений в рамках медичної реформи — «гроші ходять за пацієнтом», коли держава платить лікарю за кожного пацієнта, який уклав із ним декларацію.