На Закарпатті збудують новий аеропорт у Мукачевому

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Pixabay

У Закарпатській області, на території Мукачівської громади збудують новий аеропорт. Його робоча назва наразі «Мукачево-3».

Про це пише пресслужба Закарпатської ОДА.

«Голова Закарпатської ОДА Анатолій Полосков, голова Закарпатської обласної ради Олексій Петров, представники Державного агентства інфраструктурних проєктів і Мукачівської територіальної громади підписали чотиристоронній Меморандум про співпрацю щодо проєктування та будівництва нового аеропорту в Закарпатській області», — зазначили там.

В ОДА нагадали, що будівництво аеропорту включили до Державної цільової програми розвитку аеропортів на період до 2023 року. З держбюджету 2021 року виділили 30 мільйонів гривень на створення проєктної документації. Також в області розраховують на субвенцію з бюджету в розмірі 4 мільярди гривень.

«Конфігурація перспективного летовища в Закарпатті буде подібною до летовища у Хорватії. Враховуючи географічне розташування, майбутній аеропорт матиме оптимальну локацію, яка дозволить безперешкодно забезпечувати Закарпаття повітряно-транспортними послугами. Орієнтовний термін будівництва становить близько трьох років», — підкреслили в ОДА.

Назву нового аеропорту оберуть пізніше — під час консультацій із місцевими жителями.

  • Україна підписала угоду зі Словаччиною про відновлення роботи міжнародного аеропорту «Ужгород».
  • Міжнародний аеропорт «Ужгород» розташований на околиці Ужгорода. Його злітно-посадкова смуга закінчується за 100 метрів від державного кордону між Україною та Словаччиною, тому літаки під час посадки та зльоту заходять в авіапростір Євросоюзу, що унеможливлює роботу аеропорту. Також через таку близькість до кордону в аеропорту не можна встановити повноцінне авіаційне обладнання, у зв’язку з чим літаки можуть сідати там тільки у світлу пору доби і лише за сприятливих погодних умов.