У Запорізькій області скасували указ про визнання російської мови регіональною

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У Запорізькій області скасували указ про визнання російської мови регіональною

Космач Олександр / УНІАН

Запорізький окружний адміністративний суд визнав протиправним і нечинним рішення про визнання російської мови регіональною. Про це мовний омбудсмен Тарас Кремінь повідомив у Facebook.

Рішення суд ухвалив 24 березня. Воно набуде чинності після того, як закінчиться термін подання апеляції, тобто з 23 квітня.

Таким чином, на сесіях, робочих засіданнях депутатських комісій, у діловому листуванні депутати і співробітники виконавчого апарату Запорізької обласної ради повинні використовувати виключно українську мову.

Нагадаємо, що у 2012 році Запорізька облрада (і ще 12 областей з 24) оголосила російську мову регіональною — у рамках закону «Про засади державної мовної політики» (відомий як «закон Ківалова—Колесніченка», втратив чинність у 2018 році). Своє рішення облрада обґрунтувала опитуванням 2001 року. Тоді 48,19% опитаних мешканців області заявили, що вважають російську мову своєю рідною.

  • Від 16 січня 2021 року мовою сфери обслуговування в Україні офіційно стала українська — відповідно до закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Зміни стосуються підприємств і підприємців, виробників, продавців, установ та організацій усіх форм власності, що обслуговують споживачів або надають інформацію про товари та послуги. Водночас на прохання клієнта його можна обслуговувати іншою мовою, прийнятною для обох сторін.
  • Закон не передбачає кримінальної відповідальності за його порушення. Проте є штрафи — вони набудуть чинності 16 липня 2022 року та становитимуть від 3 400 до 8 500 гривень.