Австралія і Нова Зеландія запустили між собою другу у світі «повітряну бульбашку» для подорожей

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Videvo

Жителі Австралії та Нової Зеландії з 19 квітня зможуть подорожувати між двома країнами без карантину — у рамках «повітряної бульбашки».

Про це заявила премʼєр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерн, повідомляє BBC.

Ще в жовтні Австралія дозволила мандрівникам з Нової Зеландії вʼїжджати у більшість своїх штатів без карантину. Тепер же зустрічний крок зробила Нова Зеландія.

Країни вперше закрили свої кордони в березні 2020 року. Коли почались спалахи коронавірусу й Австралія, і Нова Зеландія ввели екстрені локдауни. За словами Ардерн, саме жорсткий локдаун тоді дозволяє країнам зараз відновити подорожі між собою.

Наразі Австралія та Нова Зеландія називають себе майже вільними від коронавірусу. З початку пандемії в Австралії зареєстровано 909 смертей, у Новій Зеландії — 25.

Як працюватиме «бульбашка»?

Пасажири, які летять у Нову Зеландію, повинні будуть провести 14 днів до вильоту тільки в Австралії. Екіпажі авіакомпаній повинні працювати тільки на маршрутах з низьким рівнем ризику.

Особам із симптомами застуди або грипу не дозволять подорожувати, усі пасажири повинні бути в масках і повідомити владі Нової Зеландії інформацію про те, де вони планують перебувати (для відстеження контактів у випадку інфікування). Можуть запровадити й інші умови, зокрема попереднє тестування для людей з найбільш постраждалих від коронавірусу районів.

Ардерн попередила, що умови поїздки можуть змінитися в разі спалаху — подібно до того, як Австралія двічі на короткий термін припиняла поїздки з Нової Зеландії.

  • Австралія та Нова Зеландія виявилися одними з найкращих країн у світі в питанні боротьби з коронавірусом. За допомогою жорстких карантинних заходів там змогли взяти поширення хвороби під контроль.
  • За добу 5 квітня в Новій Зеландії виявили 17 нових хворих на коронавірус, в Австралії — 9. За весь час пандемії (станом на 6 квітня) у Новій Зеландії зафіксували 2 524 випадки коронавірусу, в Австралії — 29 365.
  • Це друга у світі «повітряня бульбашка» — першу запустили 1 квітня між островами Палау та Тайвань.