«Слідство.Інфо»: Аваков виписав керівникам Нацполіції майже пів мільйона гривень «для вирішення соціально-побутових питань»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
«Слідство.Інфо»: Аваков виписав керівникам Нацполіції майже пів мільйона гривень «для вирішення соціально-побутових питань»

Гонтар Володимир / УНІАН

Голова Національної поліції Ігор Клименко і троє його заступників за минулий рік отримали 425 тисяч гривень матеріальної допомоги «для вирішення соціально-побутових питань». Виплату керівникам Нацполіції погодив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, хоча всі вони мають квартири, заміські будинки та мільйонні заощадження.

Про це йдеться в розслідуванні проєкту «Слідство.Інфо».

За даними журналістів, які посилаються на декларації посадовців, голова Нацполіції Ігор Клименко отримав 122 тисячі гривень «для вирішення соціально-побутових питань», а також 64 тисячі «матеріальної допомоги» та ще понад тисячу гривень «державної та соціальної матеріальної допомоги», хоча його зарплата за 2020 рік становить майже 1,5 мільйона гривень. Головний поліцейський задекларував понад 2 мільйони гривень заощаджень, а в його спільній з дружиною власності є квартира у столиці (67 кв. м), будинок під Києвом (134 кв. м) і кілька земельних ділянок.

До того ж 111 тисяч гривень «для вирішення соціально-побутових питань» і майже 33 тисячі «матеріальної допомоги» отримав перший заступник Клименка — начальник кримінальної поліції Євген Коваль. Торік він заробив 1,4 мільйона гривень, задекларував дві квартири в Києві (95,9 кв. м — належить дружині; 40,8 кв. м — спільна власність), дві земельні ділянки в Київській області, близько пів мільйона гривень готівкою та понад 200 тисяч гривень на банківських рахунках.

Окрім цього, 96 тисяч гривень «для вирішення соціально-побутових питань» отримав другий заступник голови Нацполіції Василь Тетеря. Йому також надали 27,5 тисячі гривень «матеріальної допомоги». Ще 8 600 гривень «державної та соціальної матеріальної допомоги» він отримав від Київського міського центру з нарахування та здійснення соцвиплат. Заробітна плата Тетері за рік становила 1,3 мільйона гривень. Приблизно стільки ж він разом із дружиною зберігає в банках і готівкою. Його дружина володіє квартирою в Києві (80 кв. м) і недобудованим будинком біля столиці (140 кв. м). У грудні 2020 року поліцейський придбав новий позашляховик Toyota RAV4 за понад один мільйон гривень — половину цієї суми він взяв у кредит.

Ще один отримувач матеріальної допомоги — ексзаступник Авакова, заступник голови Нацполіції Олексій Руденко. Від НПУ він отримав 96 тисяч і 31 тисячу гривень «матеріальної допомоги», ще 5,5 тисячі — від Київського міського центру з нарахування та здійснення соцвиплат. У його декларації не вказано, чи були надані гроші «для вирішення соціально-побутових питань». За 2020 рік поліцейський заробив 1,2 мільйона гривень, а в банках розмістив понад 2,5 мільйона гривень. До того ж задекларував дві квартири в Києві (81,55 кв. м — спільна власність; 57,8 кв. м — власна), садовий будинок біля столиці (466,5 кв. м) та земельні ділянки. У квітні минулого року за майже мільйон гривень придбав сонячну електростанцію.

Як зазначається, порядок надання матеріальної допомоги визначається наказом Авакова від 2016 року. Згідно з ним, працівник поліції подає рапорт про таку допомогу. Питання виплати вирішує сам міністр МВС, однак за яким принципом відбувається розподіл матеріальної допомоги — у документі не уточнюється.

  • Раніше Національне агентство з питань запобігання корупції розпочало повну перевірку декларацій керівника департаменту кіберполіції Олександра Гринчака, який не задекларував житлову нерухомість у Києві вартістю щонайменше 7,5 мільйона гривень.
  • Гринчак подав до Окружного адміністративного суду Києва позов проти НАЗК через проведення моніторингу способу його життя.