В Англії всім запропонують безоплатно двічі на тиждень робити експрес-тест на коронавірус

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
В Англії всім запропонують безоплатно двічі на тиждень робити експрес-тест на коронавірус

Barcroft Media / Contributor

В Англії кожному жителю безкоштовно запропонують двічі на тиждень робити експрес-тести на коронавірус. Ініціатива буде доступною з пʼятниці, 9 квітня, у рамках державної програми тестування. Про це повідомляє BBC.

Експрес-тести можна зробити самостійно, вони показують результат за 30 хвилин і призначені для тих, у кого немає симптомів COVID-19. Набори для тестування будуть безкоштовно доступні в місцевих медичних установах, на робочих місцях (якщо це передбачено) і в аптеках, також можна замовити їх доставку поштою.

Якщо тест покаже позитивний результат, англійця разом з родиною відправлять на самоізоляцію. Далі вони будуть зобов’язані зробити ПЛР-тест. Якщо він буде негативним, можна повернутись до нормального життя, якщо позитивним — треба звернутись до лікарів.

Експрес-тести вже пропонують школярам, студентам, працівникам середніх шкіл та їхнім родинам, а також тим, хто змушений їхати з дому на роботу.

Міністр охорони здоровʼя сказав, що це допоможе придушити будь-які спалахи хвороби, оскільки у країні послаблюють обмеження. Але критики програми кажуть, що вона ризикує перетворитися на «скандальну» трату грошей.

Уже з 12 квітня у країні мають відкритись «другорядні» магазини, а пабам і ресторанам дозволять приймати відвідувачів на літніх майданчиках. Нагадаємо, що в середині лютого щодня проводили близько 250 тисяч експрес-тестів, а до кінця березня їхню кількість збільшили до мільйона на день.

  • Наприкінці березня Велика Британія встановила черговий рекорд з темпів вакцинації — за добу щеплення зробили 844 тисячам осіб.
  • Британський уряд заявив про намір щепити хоча б першою дозою всіх громадян віком від 50 років до середини квітня, а всіх дорослих — до кінця липня. Протягом цього часу планують поступово знімати карантинні обмеження.