У Вашингтоні пік цвітіння сакури настав раніше на 6 днів, ніж 100 років тому — ймовірно, через глобальне потепління

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У Вашингтоні пік цвітіння сакури настав раніше на 6 днів, ніж 100 років тому — ймовірно, через глобальне потепління

Jessica Alberto / Unsplash

У столиці США Вашингтоні пік цвітіння сакури настав 28 березня — приблизно на шість днів раніше, ніж 100 років тому. Про це повідомляє The Guardian.

Незвично тепла погода у Вашингтоні прискорила цикл цвітіння 3 800 дерев сакури на Національній алеї, в результаті чого квіти розпустилися раніше від запланованого терміну, що, на думку експертів, є новою нормою.

«Емпіричні дані показують, що пік цвітіння вишневих дерев настає раніше, ніж у минулому. Зараз сакура у Вашингтоні досягає піку цвітіння приблизно на шість днів раніше, ніж 100 років тому», — сказав Майк Літтерст, представник Служби національних парків.

Він додав, що хоча більш раннє цвітіння вишні збігається з потеплінням, проте науковці ще не дослідили всі фактори, що можуть викликати такий феномен.

Цього року дерева у Приливному басейні досягли свого піку цвітіння (коли розпускається 70% дерев) 28 березня, хоча на початку березня Служба національних парків передбачила, що пік цвітіння припаде на період з 2 до 5 квітня. Останні 30 років середній пік цвітіння був 1 квітня.

«Ми можемо сказати, що це найбільш імовірно через вплив глобального потепління», — сказав працівник відділу спостережень Японського метеорологічного агентства.

Пік часто припадає на період між останнім тижнем березня і першим тижнем квітня, але виключно теплі або холодні температури можуть зсунути графік. Так, наприклад, у 2018 році пік цвітіння настав лише 5 квітня — через сильні урагани та пізній снігопад.

Пахучими квітами вашингтонці зобовʼязані меру Токіо Юкіо Одзакі. У 1912 році на знак дружби він подарував місту 3 тисячі саджанців сакури. Їх висадили уздовж Приливного басейну. З часом цей куточок міста став не тільки однією з визначних памʼяток, а й перетворився на місце проведення щорічного фестивалю цвітіння сакури.

Щорічне видовище в Вашингтоні зазвичай приваблює до 1,5 мільйона відвідувачів, але пандемія другий рік поспіль різко скоротила кількість охочих на це подивитись, — а Служба національних парків запустила онлайн-трансляцію цвітіння сакури.