Reuters: Російський шпигун в Італії передав Москві кілька «суворо засекречених» файлів і документи НАТО

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Капітан італійського флоту Вальтер Біо, якого затримали за шпигунство на користь Росії, зміг передати Москві кілька «суворо засекречених» файлів, а також документи НАТО.

Про це пише Reuters з посиланням на матеріали справи.

Біо затримали під час передачі інформації російському військовому аташе. За це йому мали заплатити €5 тисяч.

Поліція знайшла в нього карту пам’яті, на якій 181 фотографію класифікували як «засекречені» документи, 9 — як «суворо засекречені», ще 47 — як секретні документи НАТО.

Адвокат Біо розповів ЗМІ, що його підзахисний визнав передачу Росії інформації за гроші, але заперечує витік секретних даних.

«Я зробив помилку, але зробив це заради своєї сімʼї. У мене був момент сильної слабкості. Я був залучений в механізм, який був більше за мене. У мене був борг, який я не міг виплатити», — передав адвокат його слова.

Дружина Біо теж зазначила, що родина не могла прожити на його зарплату в €3 тисячі, враховуючи щомісячні плати по €1 200 за іпотеку. Окрім цього, за словами адвоката, у його підзахисного четверо дітей, одна дитина серйозно хвора.

Біо має звання капітана італійського флоту. Він працює в Міністерстві оборони та займається розробкою політики нацбезпеки.

  • 31 березня в Римі за підозрою у шпигунстві на користь Росії затримали акредитованого при посольстві РФ офіцера російської армії та капітана ВМС Італії. Пізніше голова МЗС Італії Луїджі ді Майо повідомив у Facebook, що з країни висилають двох російських офіційних осіб.