Посадовці Держгеокадастру незаконно вивели з держвласності понад 700 тис. гектарів землі — СБУ розкрила схему

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Посадовці Держгеокадастру незаконно вивели з держвласності понад 700 тис. гектарів землі — СБУ розкрила схему

Mitchell Orr / Unsplash

Служба безпеки України розкрила масштабну схему розкрадання земель чиновниками Держгеокадастру — через електронні реєстри незаконно вивели понад 700 тисяч гектарів.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

За даними слідства, посадовці 22 регіональних підрозділів під «прикриттям» центрального керівництва оформили понад 2,5 тисячі земельних ділянок по два і більше разів за одним цільовим призначенням на одну особу, що є грубим порушенням закону.

Під час масштабних обшуків у регіональних підрозділах Держгеокадастру та вдома у фігурантів кримінального провадження правоохоронці виявили документацію, електронні носії інформації, комп’ютерну техніку та інші документи, що підтверджують їхню діяльність.

На думку кіберфахівців СБУ, корупційний механізм функціонував через «прогалини» у роботі Національної кадастрової системи та системи електронного документообігу «Докпроф», яку використовують у багатьох органах влади.

Наразі СБУ надіслала офіційного листа до Держгеокадастру з вимогою негайно усунути недоліки, виявлені у роботі інформаційних систем відомства.

Триває досудове розслідування за ст. 362 (Несанкціонована зміна інформації) та ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.