Посадовців ДАБІ викрили на незаконній видачі документів про готовність обʼєктів до експлуатації, що загрожувало життю людей

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Посадовців ДАБІ викрили на незаконній видачі документів про готовність обʼєктів до експлуатації, що загрожувало життю людей

Посадовців Державної архітектурно-будівельної інспекції викрили на масштабній незаконній видачі будівельним компаніям дозвільних документів і сертифікатів готовності вводу об’єктів в експлуатацію.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

За даними правоохоронців, для проведення оборудки фігуранти використовували підконтрольні «консалтингові» комерційні структури, які були посередниками між будівельними компаніями та посадовцями ДАБІ під час їхніх «переговорів» щодо документів та надавали «позитивне» рішення про їхню видачу.

Як з’ясувалося, до організованої групи входили колишні й чинні посадовці ДАБІ та чиновники інших органів державної влади, які, порушуючи закони, будівельні норми, державні стандарти і правила, видавали дозволи про початок будівельних робіт, а також сертифікати готовності вводу об’єкта в експлуатацію.

Згідно з висновками профільних експертів, їхні дії несли потенційну загрозу для життя і здоров’я населення.

Під час розслідування правоохоронці провели понад 50 обшуків у адміністративних приміщеннях держустанов, офісах підконтрольних комерційних структур, за місцями проживання фігурантів, а також транспортних засобів та вилучили документи, які додадуть до доказової бази.

Наразі тривають слідчі дії, відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 (Зловживання владою) Кримінального кодексу України.

  • У березні президент Володимир Зеленський заявив, що Державну архітектурно-будівельну інспекцію ліквідують. У кінці травня замість ДАБІ створили Державну інспекцію містобудування.
  • Наприкінці минулого року Міністерство цифрової трансформації відкрило будівельний реєстр ДАБІ. У ньому можна перевірити наявність у забудовника довгобудів.
  • У липні Кабінет міністрів на засіданні схвалив запуск Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Це третій етап реформування галузі містобудування після ліквідації Державної архітектурно-будівельної інспекції.