Журналістка Седлецька виграла в ЄСПЛ справу проти Генпрокуратури

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Журналістка Седлецька виграла в ЄСПЛ справу проти Генпрокуратури

Facebook / Natalie Sedletska

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) ухвалив рішення на користь української журналістки, головної редакторки програми розслідувань «Схеми» Наталки Седлецької у справі проти Генеральної прокуратури України щодо заборони доступу до даних телефону.

Про це Седлецька повідомила на своїй сторінці у Facebook.

«Сьогодні Європейський суд з прав людини виніс рішення по суті, яким повністю задовольнив мою скаргу у справі проти Генеральної прокуратури України, слідчі якої в 2018 році хотіли отримати доступ до даних з мого телефону за півтора року. ЄСПЛ визнав, що дії влади несли загрозу розкриття моїх журналістських джерел», — написала вона.

Також Седлецька пояснила, що в такий спосіб уряд України порушив 10-ту статтю Конвенції про захист прав людини (свобода вираження поглядів).

«Судді встановили, що влада України не мала достатніх підстав, які б могли виправдати таке надмірне втручання, і визнали, що «ризик заподіяння шкоди був ще більшим, оскільки фокус роботи журналістки — це розслідування високопосадової корупції, включно з корупцією в самій ГПУ», — процитувала журналістка рішення ЄСПЛ.

Згідно з рішенням суду, яке було ухвалено одностайно, Україна як відповідач має відшкодувати заявниці €2 350 судових та юридичних витрат та €4 500 моральної компенсації.

Про що йдеться

27 серпня 2018 року Печерський райсуд Києва дозволив ГПУ доступ до телефонних розмов журналістів — свідків у справі про можливе розголошення державної таємниці та даних досудового розслідування директором Національного антикорупційного бюро Артемом Ситником. Слідчі ГПУ отримали доступ до даних із телефонів журналісток Наталії Седлецької і Крістіни Бердинських.

Доступ силовиків до телефонів працівників ЗМІ викликав резонанс у медійній спільноті. Журналісти виступили на підтримку Наталії Седлецької, а її адвокати звернулися зі скаргою до ЄСПЛ.

У вересні 2018 року ЄСПЛ заборонив Генпрокуратурі перевіряти інформацію на мобільному телефоні Седлецької.