Російському журналісту Познеру довелося вилетіти з Грузії — під його готелем влаштували протести через підтримку окупації Абхазії

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Російському журналісту Познеру довелося вилетіти з Грузії — під його готелем влаштували протести через підтримку окупації Абхазії

Маркевич Олег / УНІАН

Російський журналіст Володимир Познер прилетів до Тбілісі відсвяткувати свій 87-й день народження, але місцеві жителі влаштували акцію протесту, за те що він підтримує окупацію Абхазії. Врешті Познеру довелося покинути Грузію.

Про це повідомляють «Новая газета» та «Новости Грузии».

Познер народився 1 квітня, до грузинської столиці прилетів на день раніше, 31 березня, й оселився у готелі Vinotel Boutique Hotel, де йому влаштували вечерю з друзями. Згодом під готелем влаштували акцію протесту. Невдоволення жителів Тбілісі викликало те, що журналіст не вважає Абхазію частиною Грузії і не дотримується карантинних обмежень. Вони вимагали, аби він покинув країну.

Демонстрантам вдалося дістатися до електрощитка і знеструмити будівлю готелю, також вони поскаржилися на адміністрацію закладу в Інспекцію праці через те, що ресторан обслуговував Познера і його друзів під час комендантської години. Заклад вже оштрафували на 10 тисяч ларі (приблизно $2 976 або 82 823 гривні). Оскільки будівля готелю була оточена учасниками акцій, Познер вирішив переїхати в інший готель — під ним також зібрались демонстранти і закидали будівлю яйцями.

Врешті рано-вранці 1 квітня Познеру довелося покинути Грузію, хоча планував вилетіти 3 квітня. На світанку демонстранти закидали яйцями автобус, на якому журналіста та інших осіб з його оточення доставили в аеропорт.

Познер про Абхазію

У 2017 році він заявляв, що жителі Абхазії не хотіли бути частиною Грузії: «І хоча це, звичайно, не наукове дослідження, але таке у мене було відчуття, що взагалі абхазці не дуже хотіли бути частиною Грузії».

Того ж року в інтервʼю грузинському телеканалу «Імеді» Познер розповів, що у 1970-х роках часто бував в Абхазії і зробив висновок, що відносини між грузинами і абхазами були «жахливими».

«Бійок було дуже багато при мені. Про абхазів грузини говорили, що ті мало не злізли з дерев, що вони неповноцінні. Я це дуже добре памʼятаю. І ніякої дружби я не спостерігав», — заявляв журналіст. У Грузії його слова розкритикували, а сам він заявив, що сказав те, що думав.

Познер про Україну

Коментуючи окупацію Криму, російський журналіст заявляв: «Крим ніколи не був Україною, а те, що Хрущов у 1954 році «з бодуна», як вважають деякі, подарував Крим Україні у звʼязку з 300-річчям входження України до складу Російської Імперії, але так він міг подарувати і Узбекистан — це не мало значення, тому що був СРСР, і в своїх страшних снах Хрущов, звичайно, не міг уявити собі, що не буде СРСР. [...] Так що Путін увійде в історію, як людина, яка повернула цю територію, і це треба мати на увазі».

Познер неодноразово їздив до анексованого Криму і заявляв, що не є ворогом для України. Також він наголошував, що Росія в особі Путіна «не допустить», щоб Україна пішла з-під «російського впливу» в бік Європи.

З 2019 року Познер перебуває у базі «Миротворця», про заборону йому вʼїжджати в Україну повідомлень не було.