З’явилась нова теорія про походження хрестів на стінах Храму Гробу Господнього в Єрусалимі — їх могли викарбувати масони

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
З’явилась нова теорія про походження хрестів на стінах Храму Гробу Господнього в Єрусалимі — їх могли викарбувати масони

Guillaume Paumier / Flickr

Хрести на стінах однієї з головних християнських святинь — Храму Гробу Господнього, що в Єрусалимі — довгий час вважалися справою рук паломників. Однак останнє дослідження, що вивчило особливості карбування, дійшло висновку, що все могло бути не так просто.

Про це пише Reuters.

Раніше вивчити хрести на стінах було неможливо через надмірну кількість відвідувачів, однак з 2018 року, коли частину Храму закрили на реставрацію, науковці нарешті змогли дослідити карбування прискіпливіше.

Разом з представниками Вірменської апостольської церкви, що утримує храм, дослідники відтворили тривимірні моделі карбувань, щоб зрозуміти, хто і яким чином міг їх зробити.

Andrew Price / Flickr

Учені побачили, що всі карбування мають не лише однакову глибину, але й містять маркування масонів — середньовічного руху, започаткованого в цехах будівельників, які прагнули морально-духовного самовдосконалення та сповідували на рівні з християнством елементи інших вірувань.

На думку дослідників, усі хрести були зроблені руками двох-трьох майстрів у XV столітті. Нова теорія пояснює появу карбувань таким чином: паломники платили священникам і художникам храму, і ті вирізали на стіні хрест на честь платника і членів його сім’ї.

Brian Jeffery Beggerly / Flickr

Свого часу подібна послуга могла вважатися дуже цінною, оскільки Храм Гробу Господнього — найсвятіше місце для християн, і мати там власний хрест — особлива честь.

Наглядач Храму, священник Вірменської церкви Самуель Агоян заявив, що дослідження пішло храму на користь, а зараз, напередодні Вкликодня, його керівництво намагається позбутися коронавірусних обмежень.