«Схеми»: Дохід Медведчука і його дружини за рік зріс удвічі. Більшість грошей зберігають у рублях у білоруському банку

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Схеми»: Дохід Медведчука і його дружини за рік зріс удвічі. Більшість грошей зберігають у рублях у білоруському банку

Дохід нардепа «Опозиційної платформи — За життя» Віктора Медведчука та його дружини — телеведучої Оксани Марченко, проти яких ввели санкції, у 2020 році зріс удвічі. Більшість своїх заощаджень подружжя зберігає в російських рублях у білоруському банку.

Про це повідомляють «Схеми», проаналізувавши декларації політика за 2019 та 2020 роки.

За підрахунками журналістів, які вони проводили з урахуванням актуального курсу валют у відповідні періоди, у 2019 році грошові активи родини Медведчука становили понад €7 мільйонів, а у 2020 році вдвічі більше — понад €14,4 мільйона.

При цьому, зазначають журналісти, якщо у 2019 році подружжя зберігало гроші переважно в євро та гривнях, то у 2020-му найбільша сума — понад 784 мільйони рублів, або майже €9,5 мільйона — зберігалася на рахунку Марченко в білоруському АбсолютБанку й у російській валюті.

Власником АбсолютБанку є білоруський олігарх Микола Воробей, який у 2019 році став співвласником частини нафтопродуктопроводу в Україні — компанії «ПрикарпатЗахідтранс». «Центр протидії корупції» називає його «банкіром» Медведчука та Тараса Козака з ОПзЖ.

«Схеми» знайшли й інші зміни в декларації: Медведчук вказав, що Марченко більше не є бенефіціарною власницею російського мікропідприємства «Основы инвестиций» і фінкомпанії «Тренд Оптима». Також зі списку підконтрольних родині компаній зникли Salaminia Commercial Ltd. (Британські Віргінські острови) та Protogems Investments Ltd. (Кіпр).

Водночас Медведчук засвідчив, що у його дружини з’явилися ще дві компанії в Росії, пов’язані з нафтовим бізнесом.

Ідеться про «Югтранс-НЗНП» (компанія-перевізник) і «НЗНП Инжиниринг». Остання — будівельна фірма, яка, як з’ясували «Схеми» у березні 2021 року, виступає замовником робіт з модернізації «Новошахтинського заводу нафтопродуктів». Цей завод перебуває під дією українських санкцій з лютого цього року за нібито постачання нафтопродуктів на окуповані території Донбасу.

  • Нагадаємо, 19 лютого РНБО запровадила санкції проти восьми людей (зокрема проти Медведчука і Марченко) та 19 компаній, серед яких «Новошахтинський завод нафтопродуктів». Санкції запроваджено за статтею про фінансування тероризму. СБУ уточнила, що йдеться про фінансування «ЛНР» через постачання вугілля. А перед тим, 2 лютого, санкції ввели проти нардепа від ОПзЖ, близького соратника Медведчука — Тараса Козака, а також його телеканалів: «112 Україна», ZIK і NewsOne.
  • Секретар РНБО Данілов заявив, що дизпаливом з російського заводу родини Медведчука заправляють російські танки, що перебувають на тимчасово окупованій території Донбасу.
  • Раніше «Схеми» писали, що продукцію з «Новошахтинського заводу нафтопродуктів» постачають у США, хоча Медведчук з 2014 року перебуває там під санкціями. Покупцем є одна з найбільшим американських нафтопереробних корпорацій ExxonMobil, реклама якої часто зустрічається під час автоперегонів.