Рада підтримала у першому читанні законопроєкти про податкову амністію: що це означає

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Верховна Рада ухвалила у першому читанні пакет законопроєктів про проведення в Україні податкової амністії.

Про це пише пресслужба парламенту.

Нардепи підтримали три законопроєкти, які врегулюють процес проведення податкової амністії та звільнять декларантів від відповідальності. За документи проголосували фракції «Слуга народу», «За майбутнє» та група «Довіра».

Згідно з пропозиціями президента з 1 липня 2021 до 1 липня 2022 року в Україні проведуть одноразову податкову амністію. Усі охочі зможуть задекларувати свої кошти та майно, які раніше були незадекларовані, та уникнути покарання за ухилення від сплати податків.

Податкова ставка на таке майно буде значно менша. Законопроєкти пропонують встановити такі ставки: 5% з валюти та активів, які розташовані в Україні; 9% — з валюти та активів, які розташовані за кордоном; 2,5% з державних облігацій, які будуть придбані з 1 січня 2021 до 20 червня 2022 року.

  • Провести податкову амністію президент Володимир Зеленський обіцяв ще у червні 2019 року, після своєї інавгурації. У лютому 2021 року він зареєстрував у парламенті відповідний пакет законопроєктів.
  • Податкова амністія — це спосіб легалізувати свої активи та доходи, сплативши за них податки, які не були сплачені вчасно. Таким чином влада намагається вивести з тіні певну частину економіки та повернути її у правове поле. Водночас держава в таких випадках зобов’язується не карати порушників податкового законодавства.