У Японії сакура зацвіла найраніше за 1 200 років

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
У Японії сакура зацвіла найраніше за 1 200 років

В Японії настав найраніший за понад 1 200 років пік цвітіння сакури.

Про це пише BBC.

За даними Університету Осаки, сезон цвітіння 2021 року в місті Кіото досяг свого піку 26 березня. Записи про цвітіння сакури в Кіото сягають 812 року в імператорських придворних документах і щоденниках. Попередній рекорд був зафіксований в 1409 році, коли сезон досяг свого піку 27 березня.

Цвітіння сакури триває всього кілька днів і традиційно вважається в Японії ознакою настання весни. Водночас учені вважають, що в останні десятиліття дедалі більш раннє цвітіння може бути викликано зміною клімату.

«У Кіото записи про час цвітіння сакури, які сягають IX століття, реконструюють минулий клімат і демонструють локальне підвищення температури, повʼязане з глобальним потеплінням і урбанізацією», — йдеться у статті, опублікованій в науковому журналі Biological Conservation.

За словами вченого з Університету Осаки Ясуюкі Аоно, дані показують, що приблизно з 1800 року піковий день у Кіото поступово зсувається із середини квітня.

  • У жовтні 2018 року в Японії сакура зацвіла на пів року раніше. Причиною такого явища стали два руйнівні тайфуни, які спустошили країну у вересні.