Рада ухвалила постанову про російсько-український збройний конфлікт

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Верховна Рада на позачерговому засіданні ухвалила постанову про заяву щодо ескалації українсько-російського збройного конфлікту на Донбасі.

За проєкт «Слуги народу» № 5312 проголосували 308 депутатів, крім нардепів ОПзЖ, які залишили зал засідання на знак протесту ще до голосування.

Заява закликає світову спільноту, парламенти іноземних держав і міжнародні парламентські організації засудити агресивну політику Росії, а також наголошує на необхідності посилити міжнародний політичний та економічний тиск.

У заяві Рада наполягає на припиненні агресії та виведенні іноземних військ/озброєння з території України, до повного відновлення суверенітету і територіальної цілісності. Крім цього, вона закликає вжити всіх можливих заходів, щоб розслідувати серйозні порушення міжнародного права під час агресії, зокрема воєнні злочини.

Нардеп від СН Олександр Мережко заявив, що заява означає відкрите визнання того, що Україна воює з Росією. «Іншими словами, дається чітка і недвозначна юридична кваліфікація конфлікту на сході України [...]. Це — міжнародний збройний конфлікт, який виник у результаті збройної агресії Росії проти України», — написав він у Facebook.

Нардепи «Голосу», які просили доповнити проєкт сильнішим текстом, вважають заяву не дуже ефективною та схожою на постанову про «стурбованість».