«Укравтодор» програв справу китайському підряднику і змушений виплатити йому €10 мільйонів

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Державне агентство автомобільних доріг України («Укравтодор») у 2020 році розірвало договір з китайською компанією SINOHYDRO, яка будувала обхідну дорогу Житомира, через невиконання умов. Підрядник пішов до Ради з врегулювання спорів і виграв справу.

Про це пише пресслужба «Укравтодору».

Там розповіли, що китайська компанія мала виконати всі роботи протягом 2 років. Але за цей період зробила лише 50% робіт, до того ж більшість з них — із суттєвими порушеннями технологій, через що все потрібно буде переробити.

Однак компанія подала позов до Ради з врегулювання спорів. Арбітр Міжнародної асоціації інженерів-консультантів (FIDIC) Махадев Гопінат визнав розірвання контракту неправомірним.

«Відповідно до цього рішення, 10,3 мільйона євро, інкасованих «Укравтодором» за банківськими гарантіями, які китайська компанія SINOHYDRO надала відповідно до умов контракту, мають бути повернені підряднику. Фактично, з даним рішенням вина підрядника щодо неспроможності виконати контрактні зобов’язання повністю перекладається на замовника, яким є «Укравтодор». Держагентство автомобільних доріг готує офіційну незгоду з рішенням та повідомлення про намір розпочати арбітраж», — йдеться в повідомленні.

Там зазначили, що згідно з контрактом представник Ради повинен систематично відвідувати будівництво й оцінювати стан виконання робіт. Водночас Гопінат ніколи не був в Україні, що ставить під сумнів об’єктивність його рішення.