Аваков оприлюднив свою декларацію й одразу пояснив зміни у статках: Заробив менше, майже мільйон витратив на чартер для Марківа

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Аваков оприлюднив свою декларацію й одразу пояснив зміни у статках: Заробив менше, майже мільйон витратив на чартер для Марківа

Мусієнко Владислав / POOL / УНІАН

Глава Міністерства внутрішніх справ Арсен Аваков подав свою декларацію за 2020 рік. Торік він заробив майже 700 тисяч гривень, що на понад двісті тисяч менше, ніж у 2019 році (тоді було понад 919 тисяч гривень).

Про це свідчить його декларація, розміщена на сайті Національного агентства із запобігання корупції.

Загальний дохід Авакова за минулий рік становить понад 815 тисяч гривень (у 2019 році було понад 1,3 мільйона). Торік він заробив у МВС понад 692 тисячі гривень. Також серед його доходів за минулий рік — понад 123 тисячі гривень, отриманих як проценти в Ощадбанку.

Міністр тримає на банківських рахунках майже 800 тисяч гривень, близько 200 тисяч доларів та ще 200 тисяч гривень — у дорогоцінних металах. Ще 148 тисяч євро він тримає на рахунку в італійському банку Banca Popolare del Frusinate. Готівкою міністр зберігає 6 тисяч гривень, понад 9 тисяч доларів, майже 43 тисячі євро, 96 тисяч єн, 4 тисячі фунтів стерлінгів і 300 австралійських доларів.

Міністр також вказав у декларації, що володіє 100% капіталу італійської компанії Avitalia s.r.l.

Аваков також задекларував дві квартири в Харкові (657,90 і 70,90 кв. м), квартиру в Чугуєві (55,40 кв. м), а також земельну ділянку у Коробочкиному на 1 200 кв. м (власність дружини). У столиці міністр з грудня 2016 року орендує номер у готелі площею 77,6 кв. м.

Аваков вніс до своєї декларації дружину Інну. Вона торік заробила понад 3,2 мільйони гривень у ПАТ «Інвестор» і понад 1,1 мільйон гривень — в італійській компанії Avitalia s.r.l. Крім того, минулого року вона отримала як проценти в Ощадбанку понад 218 тисяч гривень, ще понад 11 тисяч — в АкордБанку.

Дружина Авакова зберігає в італійському банку майже 1,5 мільйона євро. А в готівці — 8 тисяч гривень, 49 тисяч доларів, 10 тисяч євро і понад 15 тисяч фунтів. Також вона володіє 29,17% загального капіталу компанії «Підстепне сонце».

Аваков вніс до декларації також цінні речі, якими володіє подружжя. Там колекції картин і марок, ікони, меблі, годинники (зокрема, Rolex і Vacheron Constantin), набір світильників, антикварне дзеркало, ювелірні вироби, шуби та жіночі сумки (зокрема, Chanel і Louis Vuitton). Також до декларації внесені колекціі вина й винних етикеток.

Також у міністра є колекція мідних, бронзових, срібних і золотих монет XVI—XXI століть з території сучасної України, давньої Греції та з територій Російської, Австро-Угорської, Римської імперій з II ст. до н. е. до XX ст. н. е. Загалом — понад 2,6 тисячі монет.

Сам Аваков, коментуючи свою декларацію та пояснюючи зміни в доходах, зазначив, що торік зменшилися його грошові активи на банківських рахунках на суму близько 900 тисяч гривень. За його словами, основна сума була витрачена на організацію перевезення нацгвардійця Віталія Марківа з Італії в Україну.

Зазначимо, у декларації міністра вказано, що він витратив на чартерний рейс для перельоту Марківа понад 836 тисяч гривень.

«У 2020 році я видав книгу «2014. Миттєвості харківської весни» й отримав авторське право на неї. Усі інші обʼєкти власності залишилися незмінними, як порівняти з 2019 роком», — додав Аваков.

  • У грудні 2020 року Арсен Аваков знову звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля про надання додаткових 126,3 мільйона гривень із Фонду боротьби з COVID-19 на доплати працівникам структур його відомства. Раніше, у вересні він просив про 1,9 мільярда, а у травні про 2,6 мільярда гривень. Усі запитувані суми були виділені.