Ісламісти захопили північний регіон Мозамбіку, де розробляють газові родовища. Повідомляють про десятки вбитих, серед яких іноземці

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Ісламісти захопили північний регіон Мозамбіку, де розробляють газові родовища. Повідомляють про десятки вбитих, серед яких іноземці

Pearl Matibe / Twitter

Північну частину африканського Мозамбіку атакували джихадисти, пов’язані з «Ісламською державою» — бойовики вбили невстановлену кількість людей, серед яких також є іноземці. Місто Пальма, що на узбережжі Індійського океану, перебуває під їхнім контролем з неділі.

Як повідомляє CNN, Пальму атакували ще минулої середи, а евакуація мешканців провалилась — очевидці повідомляють про десятки вбитих після того, як бойовики увійшли в місто.

Ісламісти відомі під назвою «Аль-Шабааб», однак вони не пов’язані з однойменним угрупованням в Сомалі, що є тамтешньою гілкою «Аль-Каїди».

Неподалік Пальми розташовані газові родовища, які розробляє французька компанія Total, і бойовики атакували її персонал. За повідомленням Міністерства оборони Мозамбіку, ісламісти вбили десятки робітників, зокрема багато іноземців.

Також уряд повідомив про вбивство щонайменше сімох осіб, які намагалися евакуюватись із місцевого готелю.

З регіону в п’ятницю евакуювалися 17 машин, однак конвой потрапив у засідку, і лише сімом вдалося виїхати, серед пасажирів були поранені та вбиті. Доля інших людей, яких атакували бойовики, наразі невідома. За інформацією The Guardian, у 10 машинах, атакованих бойовиками, їхали 50—60 іноземців.

З порту Пемба, що на південь від Пальми, до захопленого міста направили рятувальні човни, але вони не досягли берега через вогонь бойовиків. Однак частині людей вдалося покинути регіон з найближчого до міста порту — їх доставили в Пембу на поромі. Серед евакуйованих — 120 іноземців.

Пором з евакуйованими.

@PearlMatibe / Twitter

Зазначається, що бойовики захопили місто, використовуючи вибухівку для підриву вразливих місць в обороні берегової лінії. Очевидці повідомляють, що частина з них були у військовій формі — у перші години атаки міста вони розстрілювали людей на вулицях міста та в будинках.

Відомо, що в Пальмі перебував один громадянин США, однак він успішно евакуювався. За інформацією BBC, бойовики вбили громадянина Південної Африки Адріана Нела, який працював на будівництві житла для робітників газової компанії.

Daily Mail повідомляє, що наразі немає зв’язку із громадянином Великої Британії Філіпом Мевером, який перебував у Пальмі під час атаки джихадистів. Інший британець, колишній поліцейський Нік Александер успішно втік з міста вночі та встиг застрелити двох ісламістів з підібраної у Пальмі гвинтівки. Також видання зазначає, що один із сімох убитих біля готелю — британський громадянин.