Вакцинний скандал у Молдові: посадовці в деяких районах вакцинувалися поза чергою, тоді як медики скаржаться на затримку щеплень

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Вакцинний скандал у Молдові: посадовці в деяких районах вакцинувалися поза чергою, тоді як медики скаржаться на затримку щеплень

Matt Allworth / Flickr

У Молдові стався скандал через вакцинацію посадовців поза чергою, тоді як медики скаржаться, що отримання щеплень затримується.

Про це пише NewsMaker.

Почалося все з того, що лідер молдовської Партії змін Штефан Глігор із посиланням на власні джерела розповів, що в Єдинецькому районі Молдови поза чергою вакцинувалися посадовці. Він зазначив, що 23 березня туди прибули 200 доз вакцини Pfizer.

«З них 100 забрала районна рада і по блату вакцинувала всіх шефів-соціалістів, 40 доз віддали санепідему, а 60 вакцин залишилося лікарям, які тепер дуже обурені», — розповіло джерело політика.

На цю публікацію відреагувала радниця президента Майї Санду з питань охорони здоров’я Алла Немеренко. Вона повідомила, що отримує скарги від лікарів стосовно того, що вони записалися на вакцинацію, але не можуть її зробити, тому що щеплення «по блату або за гроші» роблять іншим. За її словами, неофіційна плата за вакцину становить €200—300. Таку інформацію вона отримала з міст Єдинці, Унгени, а також з деяких лікарень Кишинева.

Згодом Немеренко додала, що після публікації отримала ще десятки повідомлень від медиків про те, що в регіонах вакцинують «місцевих радників, їхніх свекрів і свекрух, мерів, різних начальників ресторанів, банків або магазинів, а лікарі чекають своєї черги».

Водночас глава ради Єдинецького району, представник соціалістів Микола Мельник запевнив, що ані він, ані його соратники не отримували вакцини. Він навіть зазначив, що готовий довести це, пройшовши відповідні медогляди. Але факт вакцинації поза чергою Мельник підтвердив.

«Вакцинувалися співробітники райвиконкому, радники з інших партій або безпартійні, деякі мери», — пояснив він.

Мер міста Єдинці Костянтин Кожокару підтвердив, що вже вакцинувався від коронавірусу. Він пояснив, що медики не хочуть вакцинуватися — і у флаконах лишаються зайві дози, які мають бути утилізовані.

«Медицина не в моїй компетенції, але у нас завжди залишалися певні дози — їх пропонували людям з першої лінії: вчителям, працівникам адміністративних установ, соціальним працівникам. Що робити з рештою вакцин? Краще викинути?» — сказав мер.

Наразі в Молдові триває перший етап вакцинації населення від коронавірусу. Станом на 29 березня першу дозу отримали 34 тисячі людей, або 1% населення.

  • 4 березня Молдова першою в Європі отримала партію вакцин від коронавірусу, які доставили в рамках глобальної ініціативи COVAX. У країну привезли 14 400 доз вакцини Pfizer. Також партію вакцин AstraZeneca їй передала Румунія.