Кримський «суд» відправив у колонію на 12 років пенсіонерку за «шпигунство» на користь України

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Севастопольський міський «суд» засудив до 12 років колонії жительку Криму 1955 року народження, визнавши її винною у державній зраді — «у передачі секретних відомостей розвідці Міністерства оборони України».

Про це повідомляє пресслужба «суду», а деталі розповідає російська служба BBC.

Раніше українська уповноважена з питань прав людини Людмила Денісова зазначала, що йдеться про пенсіонерку Галину Довгополу. Омбудсмен писала, що вона — громадянка України, а «суд» повідомляє, що Росії.

Facebook / Людмила Денісова

Кримінальну справу «суд» розглядав у закритому режимі через «державну таємницю» і визнав жінку винною за статтею 275 КК РФ (державна зрада).

Пенсіонерка начебто збирала розвідувальну інформацію про окремий авіаційний полк Чорноморського флоту — «йдеться про дані, які розкривають терміни дії позивних, частот і ключів, індексів радіостанцій, ключів до таблиць радіопозивних, таблиць чергового радиста та таблиць телефонних, телеграфних і радіопозивних на мирний час».

Жінку затримали в Севастополі у 2019 році. Тоді ФСБ заявляла, що її завербували українські спецслужби за завданням розвідки Міноборони. Тоді ж Довгополу заарештували й етапували у СІЗО №2 в Москві.