На довиборах до Ради у Донецькій області перемагає Аксьонов. Його звинувачували в організації псевдореферендуму на Донбасі

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
На довиборах до Ради у Донецькій області перемагає Аксьонов. Його звинувачували в організації псевдореферендуму на Донбасі

ДоброNews

На 50 окрузі у Донецькій області на довиборах до Верховної Ради перемагає чинний мер міста Добропілля Андрій Аксьонов.

Про це йдеться у даних ЦВК.

Згідно з опрацюванням понад 99% протоколів Аксьонов набрав 65% голосів. Він балотувався від партії «Порядок».

Друге місце посів кандидат від «Партії Шарія», адвокат Валентин Рибін (12,9%), а на третьому місці — підозрювана у справі про вбивство Павла Шеремета, кандидатка від «Європейської солідарності» Юлія Кузьменко (6,67%).

Хто такий Аксьонов?

Андрій Аксьонов у 2010 році став головою селищної ради Новодонецька біля Добропілля у Донецькій області. Він був представником Партії регіонів. У травні 2014 року його звинувачували у підтримці проведення псевдореферендуму про відділення частини Донбасу від України. Зокрема, в центрі Новодонецька біля селищної ради стояв намет для збору підписів. Сам Аксьонов зазначав, що запобігання проведенню референдуму — це повноваження СБУ.

У 2015 році Аксьонова обрали мером Добропілля. Через кілька років ЗМІ повідомили, що Аксьонов ще в 2014 році отримав російський паспорт в анексованому Криму. Наступного року йому оголосили підозру за підробку документів (ч. 4 ст. 358), а також за розтрату майна (ч. 2, 3 ст. 191). Через судову справу Аксьонов виїхав з України, за що був оголошений у розшук.

Узимку 2019 року повернувся до України і одразу ж отримав запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту. Також його на кілька місяців відсторонили від посади мера Добропілля.

Під час парламентських виборів 2019 року програв 1,5% голосів і посів друге місце на 50 окрузі, а восени 2020 на місцевих виборах переобрався на посаду мера Добропілля.