Bild: Десятки субмарин ВМС Німеччини оснащені обладнанням російської компанії

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Десятки підводних човнів Військово-морських сил Німеччини оснащені навігаційним обладнанням і софтом російської компанії Transas, що є небезпечним для субмарин через загрозу кібератак.

Про це пише Bild.

За даними видання, системи Navi-Sailor 4100 встановили на близько 100 субмарин типу U-35 і U-36 ще в 2005 році, коли канцлером ФРН був Герхард Шредер. Човни ввели у стрій ВМС в 2015 і 2016 роках. Німецькі експерти стверджують, що шифрування даних у цих системах не відповідає військовому стандарту, а вдала кібератака може призвести до повної втрати функціональності субмарин.

Анонімний офіцер ВМС заявив виданню, що військові стурбовані тим, що «наші дані може перехопити іноземна розвідка».

Представник Міністерства оборони на запит Bild про можливу загрозу повідомив, що відомство вживає «серйозних зусиль для забезпечення IT-безпеки».

Як пише «Ліга», компанія Transas активно співпрацює з армією РФ і розробляє для неї бойові дрони і тренажери для флоту. Компанія отримувала нагороду від Генштабу РФ. У 2018 році фірму купила фінська компанія Wartsila, але один із сегментів розробок для військ залишився під контролем Росії.

  • Колишній канцлер Шредер зараз обіймає посаду голови ради директорів «Роснефти». Фактично він лобіює інтереси «Газпрому» в ЄС. Він підтримує політику Росії щодо України і вважає, що «жоден російський президент не поверне Крим».