NASA переоцінило загрозу від одного з небезпечних для Землі астероїдів — планета найближчі 100 років у безпеці

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
NASA переоцінило загрозу від одного з небезпечних для Землі астероїдів — планета найближчі 100 років у безпеці

NASA

Фахівці NASA переоцінили ризики для Землі від зближення з астероїдом Апофіс і дійшли висновку, що найближчі 100 років з приводу цього небесного тіла можна не хвилюватися.

Про це повідомляє BBC.

Астероїд відкрили у 2004 році та NASA називало його одним із найнебезпечніших для Землі. Спочатку передбачалося, що Апофіс, названий на честь давньоєгипетського бога хаосу і темряви, небезпечно зблизиться із Землею у 2029 та 2036 роках. Пізніше ці прогнози спростували, але залишався ризик зіткнення у 2068 році.

«Ризик зіткнення у 2068 році більше не є можливим. Наші розрахунки показують, що такої загрози немає на найближчі сто років», — сказав спеціаліст центру вивчення навколоземних обʼєктів NASA Давіде Фарноккіа.

Астероїд Апофіс має діаметр близько 325 метрів, тобто приблизно три футбольних поля. 5 березня він пролетів на відстані 17 млн км від Землі. Це зближення дало астрономам можливість вивчити його орбіту й відповідно виключити загрозу 2068 року.

Наступне зближення має відбутися 13 квітня 2029 року. Очікується, що астероїд пролетить за 32 тис. км від Землі. Це приблизно 1/10 відстані від Землі до Місяця. У цей день Апофіс буде видно з Землі неозброєним оком у східній півкулі (в Азії, Африці й деяких країнах Європи).

  • У 2019 Координаційний центр навколоземних обʼєктів Європейського космічного агентства (ESA) перемістив астероїд 2018XB4, також відомий як Апофіс, у десятку потенційно найнебезпечніших навколоземних обʼєктів.