Франція запропонувала включити багет у перелік спадщини ЮНЕСКО

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Франція запропонувала включити багет у перелік спадщини ЮНЕСКО

Sergio Arze / Unsplash

Франція запропонувала включити до реєстру нематеріальної культурної спадщини ООН (ЮНЕСКО) хлібний багет. Цей статус спрямований на захист традицій, знань і навичок, щоб вони не губилися з плином часу. Про це повідомляє BBC.

За даними сайту Planetoscope, щорічно у Франції споживають близько 10 мільярдів багетів, але з 1970 року закрилося близько 20 тисяч пекарень, оскільки покупці, замість іти до них, прямують у великі супермаркети, де багети зазвичай не виробляють за традиційними рецептами.

Французькі пекарі заявляють, що включення до переліку ООН захистить мистецтво, яке передається від покоління до покоління, і захистить багет від світових плагіаторів.

«Цей титул втішить пекарів і надихне наступне покоління», — сказав Мікаель Рейделлет, власник восьми пекарень.

Власники пекарень стурбовані, що традиційні хлібобулочні вироби французьких пекарень все частіше замінюються на ті, що виробляються на гігантських складальних виробництвах і продаються в супермаркетах.

Зазначається, що коржі з Ірану і Казахстану вже увійшли в список ЮНЕСКО разом із неаполітанським мистецтвом вертіти піцу.

ЮНЕСКО оголосить про своє рішення в кінці 2022 року. В останній список увійшли фестиваль ліхтарів в Південній Кореї, культура сауни у Фінляндії і змагання зі скошування трави в Боснії і Герцеговині.

  • Україна і Росія вже не перший рік сперечаються про те, до чиєї національної кухні належить борщ. На початку 2020 року київський шеф-кухар і кулінарний експерт Євген Клопотенко запропонував внести український борщ до списку світової нематеріальної спадщини ЮНЕСКО і навіть зняв документальний фільм про різні традиції та рецепти приготування борщу в Україні.