В Україні зареєстрували перший генеричний препарат від коронавірусу

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
В Україні зареєстрували перший генеричний препарат від коронавірусу

NurPhoto / Contributor / Getty Images

Науково-виробнича фірма «Мікрохім» зареєструвала в Україні препарат, який впливає на патогенез коронавірусу — «Фавіпіравір — Мікрохім». Це перший український генерик японського противірусного засобу «Авіган».

Про це йдеться у пресрелізі компанії з посиланням на указ Міністерства охорони здоровʼя.

Компанія розповіла, що «Фавіпіравір — Мікрохім» успішно пройшов контрольні дослідження у лабораторії на базі Державного експертного центру при МОЗ а також клінічні дослідження біоеквівалентності. «Мікрохім» наголосила, що це свідчить про те, що відтворений препарат відповідає всім стандартам та протоколам, встановленим МОЗ.

«Мікрохім» наголосив, що японські випробування цього препарату показали, що препарат не просто усуває клінічні прояви коронавірусу, а, перш за все, впливає на патогенез коронавірусу в організмі людини.

В Україні оригінальний препарат внесений до протоколу лікування коронавірусу, але він не зареєстрований у країні, тобто придбати його було неможливо. Наразі компанія приступає до напрацювання препарату.

Щодо побічних ефектів, то у тексті «Бабеля» йшлось, що серед них може бути блювота, зниження маси тіла, активності та зниження вироблення червоних кровʼяних тілець. Один із серйозних побічних ефектів — потворність у новонароджених. Тому виробник не рекомендує вагітним жінкам і матерям, які годують, його вживати. Це стосується і чоловіків — тим, хто вживає препарат, радять використовувати барʼєрну контрацепцію упродовж прийому та після семи днів після закінчення терапії.

Що стосується вартості, то точної поки немає. Керівник «Мікрохіму» Ігор Погромський каже, що ціна препарату «Фавіпіравір — Мікрохім» буде нижча за вартість препаратів, які вже активно продаються на «чорному ринку», а також аналогів з Росії. Їхня ціна коливається від 2 800 до 3 000 гривень.

  • Із 24 лютого в Україні стартувала кампанія з вакцинації препаратом Oxford-AstraZeneca (Covishield) — станом на 15 березня зробили 53 155 щеплень. 1 березня почав працювати сайт для запису на вакцинацію. Це можна зробити й через додаток «Дія». Президент наголошував, що лише після другої дози створюється повний захист від коронавірусу.