Підбурював українських військових до держзради під час окупації Криму: заступнику командувача ЧФ РФ оголосили підозру

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Контр-адміралу заступнику командувача Чорноморського флоту Військово-морського флоту Збройних сил РФ оголосили про підозру у пособництві в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, а також підбурюванні до державної зради та пособництві у веденні агресивної війни.

Про це повідомили у пресслужбі Офісу генерального прокурора.

За даними розслідування, з 20 до 25 березня 2014 року під час активної фази окупації Криму підозрюваний відкрито та зухвало підбурював військовослужбовців і керівний склад штабу Командування ВМС ЗСУ до державної зради, а саме до переходу на бік ворога в період збройного конфлікту.

До того ж зазначається, що контр-адмірал обіцяв миттєве підвищення зарплат та кар’єрне зростання тим, хто погодиться, а також погрожував застосуванням військовими ЗС РФ фізичного насильства та зброї до незгодних.

Окрім того, заступник командувача флоту проводив «допити» захоплених українських офіцерів, які утримувалися на гауптвахті ЧФ РФ, підбурюючи їх до державної зради.

Наразі відкрито кримінальні провадження за ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110, ч. 4 ст. 27, ч. 1 ст. 111, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України. Триває досудове розслідування.

Водночас Офіс генпрокурора не називає прізвище російського військового.

  • Раніше РНБО запровадила санкції проти колишніх українських генералів, які перейшли на бік Росії.
  • Генеральне управління розвідки Міноборони України позбавило відомчих відзнак ексміністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та двох колишніх начальників штабу Військово-морських сил України, проти яких були введені санкції, — перших заступників командувача Військово-морських сил ЗСУ Дмитра Шакура та Сергія Єлісєєва.