Російські ЗМІ оприлюднили закриті документи «нормандських» перемовин. Єрмак звинуватив Москву у небажанні домовлятися

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Російські ЗМІ оприлюднили закриті документи «нормандських» перемовин. Єрмак звинуватив Москву у небажанні домовлятися

Сергій Моргунов / «Бабель»

Голова Офісу президента Андрій Єрмак звинуватив Росію у небажанні домовлятися щодо Донбасу і закликав повернутися за стіл переговорів. Так він відреагував на злиті у російських ЗМІ закриті документи «нормандських» перемовин.

Про це він написав у свої колонці для видання «Лівий берег».

24 березня російське видання «Коммерсант» опублікувало статтю під назвою «Переговори по Донбасу пішли в декрет про мир». У ній зазначається, що перемовини зайшли в глухий кут через різні пропозиції сторін щодо ситуації на Донбасі. Також там було оприлюднено закриті документи «нормандських» перемовин.

ЗМІ опублікував спочатку спільний документ Франції та Німеччини, які запропонували розділити виконання Мінських домовленостей на так звані кластери за різними напрямками: безпека, гуманітарні питання, економічний, політичний тощо. Було опубліковано російські доповнення до цих кластерів та українські. Видання неодноразово зазначає, що українські пропозиції суперечать Мінським домовленостям.

Єрмак же вважає, що публікація цих документів свідчить про те, що Росія бачила і розглядала український мирний план — сама вона це неодноразово заперечувала.

«Російські ЗМІ у черговий раз поширюють версію подій в рамках переговорів щодо досягнення миру, яка вигідна російській стороні. Для мене очевидно, що це чергова спроба виправдатися за затягування мирного процесу і невиконання домовленостей лідерів України, Німеччини, Франції та Росії, а також самих Мінських угод», — зазначив він.

За словами Єрмака, російській стороні запропоновано чіткий мирний план. Він також наполягає, щоб дорожню карту щодо виконання домовленостей затверджували саме лідери України, Росії, Франції та Німеччини.

  • Раніше російські ЗМІ писали, що Козак направив радникам лідерів «нормандської четвірки» листи з пропозиціями до 22 березня закріпити підписами проєкт спільних підсумків відеоконференції політрадників від 18 березня.
  • Він запропонував ввести принцип ротації на переговорах та зафіксувати зобовʼязання України дати письмову позицію щодо виконання проєкту «Ключові кластери з реалізації Мінських угод». У листі Козак звинувачував Україну у відмові дотримуватися перемирʼя.
  • Глава Офісу президента Андрій Єрмак наголосив, що Україна не погодиться на пропозиції Козака, та заявив, що відмова РФ від консультацій підгрупи свідчить про її незацікавленість у додаткових заходах щодо посилення режиму припинення вогню.