Північна Корея розкрила деталі запуску двох балістичних ракет. Вони схожі на російський «Іскандер»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Влада Північної Кореї заявила, що 25 березня запускала дві нові керовані ракети в рамках випробувань.

Про це повідомляє Yonhap із посиланням на північнокорейські ЗМІ.

Випробування визнані «успішними» — дві ракети пролетіли 600 кілометрів і «точно влучили в ціль» в Японському морі. Пропаганда КНДР називає нову зброю «свідченням могутності» країни.

За даними штабу Південної Кореї, запускали ракети в районі міста Хамген з інтервалом у 10—15 хвилин. Спостерігачі визначають їх як модернізований варіант ракети малої дальності КН-23. Сам комплекс вкрай схожий на російський «Іскандер». КН-23 Північна Корея вперше показала на військовому параді у 2018 році.

Реакція

Запуск ракет засудили Японія, Південна Корея і представники ООН. У Вашингтоні спочатку підтвердили запуск, але без деталей. Відсутність швидкої реакції викликала питання у союзників США.

Незабаром президент Джо Байден попередив КНДР про «відповідні дії». «Ми консультуємося з нашими союзниками і партнерами. Будуть відповіді. Якщо вони [КНДР] оберуть посилення напруженості, ми відповімо. Але я також готовий до деяких форм дипломатії», — заявив Байден.

Згідно з резолюціями ООН, Північній Кореї заборонено випробовувати будь-які балістичні ракети.

  • Північна Корея 21 березня провела ракетні випробування — уперше з моменту вступу Байдена на посаду президента США. Тоді Байден назвав це «звичайною справою», а на питання журналістів, чи вплине це на дипломатичні відносини двох країн, тільки розсміявся.
  • 25 березня КНДР запустила дві ракети, які впали в Японське море. Американські аналітики вважають, що це реакція на применшення ракетних випробувань КНДР. На їхню думку, режим реагуватиме навіть на найменше з того, що вважає «втратою обличчя».