«Схеми»: Медведчук і Козак у перші дні захоплення Криму отримали контроль над великим нафтовим бізнесом у Росії за $40 тисяч

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Схеми»: Медведчук і Козак у перші дні захоплення Криму отримали контроль над великим нафтовим бізнесом у Росії за $40 тисяч

Милосердов Валерій / УНІАН

Родини нардепів «Опозиційної платформи — За життя» Віктора Медведчука і Тараса Козака у перші дні силової анексії Криму отримали під контроль частину великого нафтового бізнесу Росії за «безцінь» — 40 тисяч доларів.

Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми» та міжнародного проєкту розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP).

Офіційні документи кіпрських компаній свідчать, що 27 лютого 2014 року, в день захоплення парламенту Криму так званими «зеленими чоловічками», дружини Медведчука і Козака — Оксана Марченко та Наталія Лавренюк — стали співвласниками «Новошахтинського заводу нафтопродуктів» у Ростовській області, отримавши 42% підприємства за всього $40 тисяч.

Також родина отримала під контроль 60% фірми «НЗНП Трейд», яка на той момент вже мала ліцензію на розробку Гавриківського нафтового родовища у Росії за $1 тисячу. Запаси цього великого родовища оцінюються у майже 137 мільйонів тонн нафти.

«Це виглядає як домовленість про передачу активу комусь за дуже незначну суму. Схоже на те, що цінний актив перейшов у власність, і що, згідно з документами, оплата за це, здається, дико непропорційна цінності акцій, що були передані», — наводять у розслідуванні коментар британського експерта з фінансових операцій та протидії відмиванню грошей Грема Берроу.

Журналісти зазначають, що «Новошахтинський завод нафтопродуктів» та «НЗНП Трейд» до того, як перейшли під контроль родинам Медведчука і Козака, належали російському мільярдерові Сергію Кислову, який вклав у бізнес, за підрахунками журналістів, пів мільярда доларів.

І Медведчук, і Козак від коментарів відмовилися і не захотіли пояснити, чому російський бізнесмен погодився на таку невигідну для себе угоду.

За оцінками розслідувачів, «Новошахтинський нафтопереробний завод» починаючи з 2014 року і дотепер забезпечив родинам політиків дивіденди у розмірі понад $100 мільйонів.

Цей завод, зокрема, потрапив у рейтинг російського Forbes «200 найбільших приватних компаній Росії-2020». Він обійшов таких гігантів, як найбільший в Росії виробник металургійного вугілля «Сибірський антрацит» і «Газпром буріння» сина партнера Путіна по самбо Аркадія Ротенберга.

  • Нагадаємо, 19 лютого РНБО запровадила санкції проти восьми людей (зокрема проти Медведчука і Марченко) та 19 компаній, серед яких «Новошахтинський завод нафтопродуктів». Санкції запроваджено за статтею про фінансування тероризму. СБУ уточнила, що йдеться про фінансування «ЛНР» через постачання вугілля. А перед тим, 2 лютого, санкції ввели проти нардепа від ОПзЖ, близького соратника Медведчука — Тараса Козака, а також його телеканалів: «112 Україна», ZIK і NewsOne.
  • Секретар РНБО Данілов заявив, що дизпаливом з російського заводу родини Медведчука заправляють російські танки, що перебувають на тимчасово окупованій території Донбасу.
  • Раніше «Схеми» писали, що продукцію з «Новошахтинського заводу нафтопродуктів» постачають у США попри те, що Медведчук з 2014 року перебуває там під санкціями. Покупцем є одна з найбільшим американських нафтопереробних корпорацій ExxonMobil, реклама якої часто зустрічається під час автоперегонів.