Зеленський вперше затвердив Стратегію воєнної безпеки України. Про які загрози в ній йдеться

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Зеленський вперше затвердив Стратегію воєнної безпеки України. Про які загрози в ній йдеться

Пресслужба Офісу президента України

Президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради нацбезпеки і оборони про Стратегію воєнної безпеки України. Такий документ в Україні підготовлено вперше.

Відповідний указ глава держави підписав 25 березня.

В Офісі президента зазначають, що документ передбачає запровадження комплексного всеосяжного підходу до оборони України в умовах воєнної загрози національній безпеці, повʼязаної з використанням гібридних методів.

«Всеосяжна оборона України відповідає закріпленому Статутом ООН суверенному невідʼємному праву кожної держави на самооборону від агресії та не має на меті досягнення воєнного паритету з Росією, що призвело б до надмірної мілітаризації держави», — зазначили в ОП. Там додають, що Стратегія передбачає підтримання балансу та поєднання воєнних і невоєнних засобів для забезпечення воєнної безпеки України.

«Реалізація Стратегії сприятиме інтеграції України у євроатлантичний безпековий простір і набуттю членства в НАТО. Документ передбачає активну участь у міжнародних операціях з підтримання миру й безпеки», — наголосили в ОП.

У Стратегії зазначено, що на регіональному рівні найбільш загрозливим аспектом є ймовірність дестабілізації ситуації на Балканах, у Балтійському та Чорноморському регіонах, на Кавказі та у Східній Європі внаслідок:

  • тимчасової окупації Росією частини території Грузії і України;
  • мілітаризації Росією тимчасово окупованої території Криму;
  • перешкоджання Росією вільному судноплавству в Чорному і Азовському морях;
  • намагання Росії зберегти у сфері свого політичного впливу Білорусь, використання у власних інтересах конфлікту в Придністров’ї та інших «заморожених» конфліктів на пострадянському просторі;
  • нарощування Росією наступальних угруповань військ, розгортання нової ракетної зброї та проведення масштабних військових навчань на своїх західних кордонах і на тимчасово окупованих територіях України.

«Така агресивна зовнішня і воєнна політика РФ загрожує національній безпеці України та інших держав Балтійського і Чорноморського регіонів, може призвести до подальшої ескалації збройної агресії проти України та спровокувати міжнародний збройний конфлікт у Європі», — наголосили автори Стратегії.

На національному рівні, наголошується у Стратегії, Росія залишається воєнним противником України, який здійснює збройну агресію проти України, тимчасово окупував територію Криму та території у Донецькій та Луганській областях.