Апеляційний суд залишив у силі заочний арешт Януковича у справі про захоплення влади

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Апеляційний суд залишив у силі заочний арешт Януковича у справі про захоплення влади

Valery Matytsin \ TASS via Getty Images

Київський апеляційний суд підтвердив законність заочного арешту експрезидента Віктора Януковича у справі про захоплення державної влади шляхом внесення змін до Конституції.

Відповідне рішення суд ухвалив у четвер.

Таким чином, суд відмовився задовольнити скаргу адвокатів на рішення Печерського районного суду Києва, який 4 травня 2020 року заочно заарештував Януковича. Суд оголосив резолютивну частину ухвали, повний текст буде оприлюднений 30 березня.

Як повідомляє Інтерфакс-Україна, захист у своїй скарзі апелювала до процесуальних порушень з боку слідства і відсутності належних документів про міжнародний розшук Януковича. Сторона звинувачення спростувала це, заявивши, що Янукович перебуває на обліку як особа, яка розшукується. Також, за словами прокурорів, у слідства є листи, що підтверджують міжнародний розшук експрезидента.

Тепер сторона звинувачення має право почати стосовно Януковича процедуру екстрадиції та звернутися до суду по дозвіл на заочне розслідування.

Януковича звинувачують у тому, що у 2010 році він ініціював повернення до Конституції в редакції 1996 року, що істотно розширювало його президентські повноваження.

  • Вищий антикорупційний суд відмовив Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі у заочному арешті Януковича у справі про заволодіння Межигірʼям.
  • Україна за поданням Служби безпеки запровадила максимальні санкції проти низки колишніх українських чиновників. Серед них і Янукович.