Штат Вірджинія скасував смертну кару, ставши першим на півдні

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Американський штат Вірджинія скасував смертну кару, ставши першим з південних штатів, хто це зробив. Відповідний закон підписав губернатор Ральф Нортем.

Про це пише BBC.

Нортем заявив, що скасування закону зупинить «машину смерті» з історією расової нерівності. За його словами, у ХХ столітті 296 з 377 осіб, страчених у США, були афроамериканцями. У Вірджинії двоє останніх засуджених теж афроамериканці. Страту їм замінять на довічне увʼязнення.

У Вірджинії стратили більше людей, ніж в будь-якому іншому штаті, крім Техасу. Переважну більшість страт провели у південних штатах США, які раніше входили до Конфедерації та підтримували рабство.

  • Смертна кара на сьогодні дозволена у 27 американських штатах. Однак у деяких з них діє мораторій на виконання смертних вироків. Джо Байден під час виборів обіцяв скасувати федеральну смертну кару і закликав штати зробити те саме.
  • У листопаді 2020 року уряд США на федеральному рівні розширив список дозволених способів страти. До інʼєкції додали розстріл, газову камеру й електричний стілець.