Глава Українського культурного фонду Федів відмовилася від переобрання. Раніше Железняк просив провести перевірку в УКФ

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Глава Українського культурного фонду Федів відмовилася від переобрання. Раніше Железняк просив провести перевірку в УКФ

Facebook / Yuliia Fediv

Виконавча директорка Українського культурного фонду (УКФ) Юлія Федів відмовилася від участі в конкурсі на переобрання на цю посаду. Вона керувала фондом протягом трьох років, але в лютому закінчився її контракт.

«Я вирішила не брати участі в конкурсі на посаду виконавчого директора УКФ. […] Я усвідомлюю всю відповідальність, яка покладена на мене як чинну директорку. Але вважаю, що моя місія, моя мрія і мій час тут добігають кінця. Приймаючи це рішення, я керувалася єдиною метою — зберегти УКФ як сталу інституцію, життєво необхідну нашій культурній сфері», — повідомила Федів у Facebook, не називаючи інших причин такого рішення.

Водночас вона наголосила, що за три роки УКФ став «авторитетною та незалежною інституцією». «УКФ є ключовим гравцем у формуванні та впровадженні державної культурної політики, у розвитку креативної економіки, інтеграції в європейський культурний простір. Маю надію, так буде й надалі», — наголосила вона.

Зазначимо, зараз у фонді триває конкурс на нового виконавчого директора, 9 березня закінчився строк подачі документів від кандидатів. Загалом повідомляли про участь 13 осіб, серед них була і Федів.

11 березня нардеп від «Голосу» Ярослав Железняк звернувся до НАБУ та до Державної аудиторської служби України з вимогою перевірити, як саме УКФ виділяв гроші з «антиковідного» фонду. Бо саме УКФ займався розподілом грошей (590 мільйонів гривень), які уряд виділив торік на підтримку культури в умовах пандемії. На думку депутата, деякі грантові заявки погоджували з порушеннями.

Тоді у відповідь на це екснардеп та колишня заступник міністра культури Ірина Подоляк звинуватила Железняка у спробі дискредитувати Федів під час виборів директора фонду. Позицію Подоляк підтримали чимало діячів культури. Але сам Железняк стверджував, що не намагається вплинути на зміну керівництва УКФ.