Дослідження: Вулкану Везувій знадобилось 15 хвилин, щоб убити жителів Помпеїв

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Дослідження: Вулкану Везувій знадобилось 15 хвилин, щоб убити жителів Помпеїв

Під час виверження вулкану Везувій гігантські хмари попелу і газів за 15 хвилин убили дві тисячі мешканців міста Помпеї.

Про це йдеться в дослідженні науковців Університету Барі, Національного інституту геофізики і вулканології (INGV) і Британської геологічної служби в Единбурзі, повідомляє The Guardian.

Під час виверження вулкану у місті Помпеї померли приблизно 2 тисячі людей. Вони задихнулись газами і попелом, а їхні тіла вкрилися вулканічними уламками. Так званий пірокластичний потік із застиглих шматків лави, вулканічного попелу і гарячих газів обрушився на місто всього через кілька хвилин після початку виверження.

Дослідження підтверджує, що жителям не вдалося врятуватися, і більшість померлих задихнулися у своїх будинках або на вулиці. За підрахунками науковців, гази, попіл і вулканічні частки поглинули місто протягом 10—20 хвилин.

«Смертельна хмара мала температуру понад 100 градусів і складалася з вуглекислого газу, часток розжареного попелу і вулканічного скла», — стверджує Роберто Ісая, старший науковий співробітник обсерваторії Везувію.

«Імовірно, десятки людей загинули через дощ з лапілі, який накрив Помпеї після виверження, але більшість з них померли від задухи», — додав інший дослідник.

Сьогодні руїни Помпеї — це музей під відкритим небом, внесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Є другим за відвідуваністю археологічним обʼєктом Італії після Колізею в Римі.

Нагадаємо, виверження сталося у 79 році н. е., йому передував сильний землетрус 62 року н. е. Виверження Везувію почалося вдень 24 серпня (за іншими даними 24 жовтня) 79 року н. е. та призвело до загибелі трьох міст — Помпеїв, Геркуланума, Стабії, а також кількох сіл і вілл. Сила виверження була такою, що попіл від нього долітав навіть до Єгипту та Сирії. Із 20 тисяч жителів Помпей загинули близько 2 тисяч. Більшість жителів покинули місто до катастрофи, проте точна кількість загиблих невідома.