У київському метро завдяки дефібрилятору врятували чоловіка. Ймовірно, вперше

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У київському метро завдяки дефібрилятору врятували чоловіка. Ймовірно, вперше

Сергій Моргунов / «Бабель»

У понеділок, 22 березня, працівник київського метро врятував життя 56-річному чоловіку завдяки дефібрилятору, який встановили у підземці. Про це менеджерка проєкту «База потреб лікарень — ДонорUA AID» Христина Ярмоліна повідомила у Facebook.

Інцидент стався на станції метро «Палац спорту». Чоловіка після реанімаційних заходів доставили на швидкій до лікарні.

«Через 10 годин з моменту події пацієнт орієнтований в часі, просторі, власній особі, без проявів неврологічного дефіциту. Що це означає? Вчасно і правильно надана невідкладна допомога. Хворий продовжує лікування у відділенні реанімації та інтенсивної терапії і запитує: «Коли вже додому?» — розповіла Ярмоліна.

Нагадаємо, 1 березня київський метрополітен повідомив, що на платформах 19 станцій розмістили дефібрилятори та аптечки. Зокрема, на «Палаці спорту». У коментарях користувачі зазначають, що це перше врятоване життя у метро завдяки дефібрилятору.

  • Дефібрилятори, окрім «Палацу спорту», знаходяться також на станціях «Лісова», «Дарниця», «Арсенальна», «Хрещатик», «Театральна», «Вокзальна», «Політехнічний інститут», «Шулявська», «Святошин», «Академмістечко», «Почайна», «Контрактова площа», «Майдан Незалежності», «Площа Льва Толстого», «Олімпійська», «Лук’янівська», «Золоті ворота», «Осокорки».
  • Загалом «Київський міський центр громадського здоровʼя» закупив і передав підземці 52 дефібрилятори.
  • Свого часу за дефібрилятори у метро виступала очільниця Міністерства охорони здоровʼя Уляна Супрун. Вона пояснювала, що шанси на виживання людини, у якої трапилася раптова зупинка серця зменшуються на 7—10% з кожною хвилиною, що проходить без дефібриляції. Що швидше людина отримає допомогу, то краще.