Арестович: Кремль пропонує прямі переговори між Україною і бойовиками «ЛДНР»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Арестович: Кремль пропонує прямі переговори між Україною і бойовиками «ЛДНР»

Кароліна Ускакович / «Бабель»

Нові пропозиції заступника глави Адміністрації президента Росії Дмитра Козака, який представляє РФ на переговорах радників лідерів «нормандської четвірки», передбачали організацію прямих переговорів між Україною та бойовиками «ДНР» і «ЛНР».

Про це заявив спікер української делегації в Тристоронній контактній групі Олексій Арестович в ефірі «Україна 24».

«Нічого сенсаційного немає [в пропозиції Козака]. Вони проводять ту саму політику, яку проводять з 2014 року. Все це «жонглювання словами», формулюваннями, наполягання на власній правоті, звинувачення України, що вона чогось не виконує. Єдиною метою всього цього є те, щоб ми вступили в прямі переговори з квазідержавними утвореннями цими, які через непорозуміння називаються «ЛНР» і «ДНР». Ми на це не підемо, ми їм це послідовно повідомляємо», — наголосив Арестович.

Він також зазначив, що слова Козака про те, що Україна нібито не надала пропозицій на рівні політичних радників «нормандського» формату щодо «кластерів», не відповідають дійсності.

«Україна одразу після засідання політичних радників «нормандського формату» [18 березня] запропонувала наступного дня провести позачергове засідання підгрупи з безпеки в ТКГ. Росія відмовилася», — додав Арестович.

  • Раніше російські ЗМІ писали, що Козак направив радникам лідерів «нормандської четвірки» листи з пропозиціями до 22 березня закріпити підписами проєкт спільних підсумків відеоконференції політрадників від 18 березня.
  • Він запропонував ввести принцип ротації на переговорах та зафіксувати зобовʼязання України дати письмову позицію щодо виконання проєкту «Ключових кластерів з реалізації Мінських угод». У листі Козак звинувачував Україну у відмові дотримуватися перемирʼя.
  • Глава Офісу президента Андрій Єрмак наголосив, що Україна не погодиться на пропозиції Козака, та заявив, що відмова РФ від консультацій підгрупи свідчить про її незацікавленість у додаткових заходах щодо посилення режиму припинення вогню.