Зеленський підписав закон про створення Бюро економічної безпеки

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент Володимир Зеленський підписав закон про створення Бюро економічної безпеки України (БЕБ), який Верховна Рада прийняла 28 січня.

Про це повідомляє Офіс президента.

Новий орган буде займатися правопорушеннями, які «зазіхають на функціонування економіки держави». Він буде боротися з економічними злочинами, але при цьому не буде силовим. В основі БЕБ — аналітична робота. Бюро буде аналізувати бенефіціарів фінансових операцій і визначати, чи було порушення закону в обігу коштів тих чи інших бізнес- або держструктур.

Орган отримає відповідні повноваження Служби безпеки та податкової міліції. При цьому в Україні ліквідують останніх, а також економічні підрозділи СБУ та Нацполіції. Закон також повинен захистити економічні процеси від тиску силових органів.

Координувати БЕБ буде Кабінет міністрів. Директора Бюро призначає Кабмін за поданням прем’єр-міністра за результатами відкритого конкурсу. Кандидатуру директора відбирає конкурсна комісія. До неї входять три представники від РНБО, три від Ради і три від уряду. Термін перебування на посаді — 5 років, не більше двох термінів поспіль.

  • У 2021 році на фінансування Бюро заклали 587 мільйонів гривень. При Бюро економічної безпеки створять Раду громадського контролю, яка стежитиме за його діяльністю. Зокрема, Рада розглядатиме звіт директора Бюро та надаватиме свій висновок.
  • Створення БЕБ — частина міжнародних зобовʼязань України, а також одна з вимог Меморандуму з МВФ і Європейським Союзом.