США попередили Індію про загрозу санкцій через придбання російських зенітних комплексів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

США можуть запровадити санкції проти Індії, якщо країна придбає російські зенітно-ракетні комплекси (ЗРК) С-400. Раніше купівля цього озброєння спричинила конфлікт між США і Туреччиною.

Про недопустимість такого придбання йшлося на зустрічі міністрів оборони США та Індії Ллойда Остіна і Раджнатха Сінгха, повідомляє Deutsche Welle.

Глава Пентагону наголосив, що США наполегливо закликають своїх союзників і партнерів утриматися від здійснення покупок, які спричинять санкції Вашингтону.

Reuters, посилаючись на заяву Остіна, зазначив, що, оскільки поставок ЗРК до Індії ще не було, можливість санкцій на зустрічі поки не обговорювали.

Контракт на поставку С-400 в Індію було підписано за результами переговорів Москви та Нью-Делі на найвищому рівні восени 2018 року. Перші поставки очікують до кінця нинішнього року. Індія в рамках цього договору вже заплатила російській стороні $800 мільйонів.

Раніше придбання російського озброєння стало причиною розбіжностей між США і Туреччиною. Вашингтон у відповідь на покупку Анкарою С-400 виключив країну з числа партнерів програми виробництва новітнього винищувача F-35, а також відкликав пропозицію про постачання ракетних комплексів Patriot. Анкарі тоді висунули ультиматум — або купівля ЗРК в Росії, або літаки.

Також США запровадили санкції проти турецького Управління оборонної промисловості за придбання російського озброєння.