В Ісландії неподалік столиці почалося виверження вулкана

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

В Ісландії на півострові Рейкьянес (за 30 кілометрыв від столиці Рейкʼявік) почалося виверження вулкану Фаградалсфʼяль. Останнє там було близько 800 років тому.

Про це повідомляють Метеорологічне управління країни у Twitter, BBC та Reuters.

Довжина тріщини вулкану становить близько 500—700 метрів. Портал Volcano Discovery пише, що Фаградалсфʼяль не вивергався протягом останніх 10 тисяч років, а Associated Press зазначає, що Фаградалсфʼяль перебував у стані бездіяльності останні 6 тисяч років.

Google Maps

Нагадаємо, що у 2010 році через виверження ще одного вулкана, Ейяфьятлайокюдль, припинився повітряний рух в усій Європі. Проте очікують, що виверження Фаградалсфʼялля не призведе до викиду великої кількості попелу або диму, тому авіація не має постраждати.

Ісландське метеорологічне управління повідомляє, що виверження вулкана почалося приблизно о 20:45 за Гринвічем (18:45 з Києвом) у пʼятницю, 19 березня. Пізніше метеорологічна служба надіслала перші фото та відео виверження вулкану й додала, що «фонтан» лави невеликий.

Місцеві жителі, які мешкають за декілька кілометрів від вулкана, розповіли, що побачили з вікон, як небо почало світитися червоним. У країні вже ввели режим надзвичайної ситуації. Міжнародний аеропорт «Кеблавік» призупинив усі авіарейси. Дороги, що ведуть до вулкана, перекриті. Утім, місцева влада говорить, що сусіднім населеним пунктам нічого не загрожує.

За кілька годин до виверження в одному кілометрі від вулкану зареєстрували землетрус магнітудою 3,1. Зазначимо, що Ісландію часто трясе, оскільки вона розташована між двома тектонічними плитами, які дрейфують у протилежних напрямках. За останні три тижні у країні зареєстрували понад 40 тисяч землетрусів.

Нагадаємо, що на тлі серії природних катастроф ісландці записали відео, де показують, як правильно вимовляти географічні терміни, включно з назвою вулкана Фаградалсфʼяль.