Зеленський: Повернення надр у держвласність дозволить запровадити «економічний паспорт українця»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Зеленський: Повернення надр у держвласність дозволить запровадити «економічний паспорт українця»

Facebook / Володимир Зеленський

Президент Володимир Зеленський заявив, що повернення надр України у власність держави дозволить запровадити «економічний паспорт українця».

Про це йдеться у зверненні Зеленського.

Президент нагадав, що за Конституцією надра України належать народу. Він пояснив, що механізм втілення «економічного паспорта» представлять вже найближчим часом. «Паспорт» оформлюватиметься на кожну народжену дитину. Завдяки йому на особистий рахунок дитини в банку нараховуватимуться кошти, отримані від користування та видобутку надр України. Після досягнення повноліття ці кошти дитина зможе витратити на здобуття вищої освіти в Україні.

Також Зеленський нагадав, що в пʼятницю Рада нацбезпеки і оборони запровадила санкції проти 19 компаній, які користувалися надрами України. За його словами, правоохоронці надали РНБО інформацію про те, що ці компанії отримали дозволи на користування надрами незаконно та за заниженими цінами. Вказані компанії внаслідок санкцій позбавлять цих ліцензій.

  • У пʼятницю за результатами свого засідання РНБО запровадила санкції проти 19 компаній, які користуються надрами України. За даними з відкритих джерел, ці компанії входять до групи, яка належить бізнесмену Павлу Фуксу.
  • Крім того, Радбез запровадив санкції проти низки колишніх посадовців і правоохоронців, які зрадили присягу на вірність Україні. Також РНБО доручила відповідним органам позбавити компанію «Зеонбуд» монопольного становища на ринку цифрового телебачення.