Der Spiegel: Убивця чеченського командира у Берліні виявився агентом ФСБ. Його справжню особу підтвердили українські спецслужби

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Українські спецслужби допомогли Німеччині підтвердити особу вбивці чеченського командира Зелімхана Хангошвілі у Берліні. Під ім’ям Вадима Соколова приховувався росіянин Вадим Красіков.

Про це пише Der Spiegel.

Нові докази були знайдені під час обшуків у будинку тещі Красікова в Харкові. Там знайшли весільні фото Красікова, а також свідоцтво про шлюб.

На кольорових фотографіях Красіков був зображений із різних ракурсів, що дозволило німецьким спецслужбам провести експертизу на встановлення особи. До того ж у Красікова на фото були характерні татуювання, які також були на тілі затриманого у Берліні вбивці Хангошвілі.

Скриншот

Скриншот

Видання зазначає, що отримані від України дані можуть переконати суд, що ніякого Вадима Соколова не існує, а справжнє ім’я затриманого – Вадим Красіков. Відповідно, російська влада напередодні вбивства видала йому підроблені документи, що дотично підтверджує зв’язок між Красіковим та спецслужбами РФ, і, відповідно, вбивця діяв за дорученням Росії.

  • Зелімхан Хангошвілі був застрелений у Берліні 23 серпня 2019 року. У його вбивстві звинувачують 55-річного росіянина з паспортом на імʼя Вадима Соколова. За даними розслідувачів, справжнє імʼя Соколова — Вадим Миколайович Красіков, і він може бути причетний до замовного вбивства, скоєного в Москві в 2013 році. Імовірно, Красіков мав тісні контакти з російськими спецслужбами, зокрема з ФСБ.
  • Федеральна прокуратура Німеччини висунула проти уряду Росії звинувачення в замовному вбивстві Хангошвілі. Росія свою причетність традиційно заперечує.
  • У грудні 2019 року на переговорах країн «нормандського формату» президент Росії Путін назвав Хангошвілі «організатором вибухів у московському метро» і погрожував Німеччині теж вислати дипломатів.
  • Федеральна служба Росії приховала особу дружини Вадима Красікова — ймовірного вбивці колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі в Берліні. Німецькі журналісти разом із проєктом Bellingcat і Insider зʼясували, що дружина Красікова незабаром після того, як стало відоме справжнє імʼя можливого вбивці в грудні 2019 року, вилетіла за підробленими документами з Москви до окупованого Росією Криму разом із дочкою.