Литвин після програшу на виборах ректора КНУ вирішив покинути і наглядову раду університету

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Литвин після програшу на виборах ректора КНУ вирішив покинути і наглядову раду університету

Гонтар Володимир / УНІАН

Колишній спікер Верховної Ради Володимир Литвин вирішив піти з посади голови наглядової ради Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Про це він написав у своєму Facebook.

Напередодні Литвин програв на виборах ректора КНУ, посівши 4 місце.

«Вдячний усім, хто мав мужність відкрито підтримати мою кандидатуру. Розумію, що це справді був мужній вчинок. Зважаючи на все те, що було освячено зверху й зроблено на робочому рівні проти мене. Не менш вдячний тим, хто через шквал бруду не наважився продемонструвати свою підтримку. Знаю, що довелося витримати багатьом за висловлювання й оцінки, які суперечили розробленому сценарію», — зазначив він.

Литвин вважає, що після кампанії йому «не дозволять навіть наближатися до університету», а тому він подав заяву президенту України про складання повноважень голови наглядової ради КНУ.

  • Колишній голова Верховної Ради України Володимир Литвин програв вибори ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Він посів четверте місце із результатом близько 4% голосів. Лідерами голосування стали проректори КНУ Володимир Бугров та Олександр Рожко — вони набрали відповідно близько 44 і 15%. Хто з них очолить виш — стане відомо після другого туру.
  • 5 грудня 2020 року у другому турі виборів ректора найбільше голосів отримав Володимир Бугров — проректор з науково-педагогічної роботи, кандидат філософських наук. Бугров набрав 1 839 голосів (47,59%). А його опонент — директор Інституту геології Сергій Вижва — 450 голосів (11,65%).
  • За статутом КНУ та постановою уряду, переможцем у другому турі вважається кандидат, який набрав понад 50% голосів виборців, які взяли участь у голосуванні (Бугров набрав 75,6% голосів). Однак за законом «Про вищу освіту» Міносвіти має право укласти контракт строком на 5 років з «особою, яка набрала понад 50% голосів осіб, які мають право брати участь у виборах» (у цьому випадку Бугров набрав 47,59% голосів). Таким чином, виникла суперечність між законом, постановою уряду і статутом КНУ. Через це Раді довелося внести зміни в закони, а МОН призначив нові вибори.