В Одеській області намагалися пограбувати фотографа, проте він став фігурантом кримінальної справи після загибелі нападника

Автор:
Костя Войтенко
Дата:
В Одеській області намагалися пограбувати фотографа, проте він став фігурантом кримінальної справи після загибелі нападника

Фотограф Євген Нікіфоров.

Громадське

Під час зйомок в одному з сіл Одеської області двоє чоловіків намагалися пограбувати фотографа Євгена Нікіфорова. Йому вдалося втекти від нападників, але незабаром сам став фігурантом кримінальної справи — про ДТП, яке спричинило смерть людини.

Інцидент, обставини якого зʼясувала «Заборона», стався 14 березня в селі Василівка Біляївського району Одеської області. Євген Нікіфоров приїхав сюди разом з братом Вадимом для зйомок проєкту про експериментальні села регіону.

У центрі Василівки до них підійшли двоє чоловіків, які вимагали віддати їм фототехніку, дрон і автомобіль. За словами Вадима, ті були в стані алкогольного спʼяніння і не давали їм виїхати. Конфлікт з невідомими нібито тривав близько години, після чого братам все ж вдалося втекти з місця подій на авто. При цьому один з нападників, як розповідає Вадим, намагався потрапити в машину з боку пасажирського сидіння вже після початку руху.

«Я попросив його відпустити двері. Брат швидко сів у машину, здав назад, а цей чоловік почав тікати по ходу руху. Якийсь час він біг по асфальту — метрів 100 — а потім відпустив двері машини», — повідомив він «Забороні».

Цей інцидент потрапив на записи камер, відео пізніше опублікував один з Telegram-каналів.

За словами Вадима Нікіфорова, через кілька годин після події його брату подзвонив поліцейський і повідомив про смерть одного з нападників. Нібито той впав під час інциденту і сильно пошкодив голову. У той же час на сайті поліції Одеської області вказується, що Євген Нікіфоров нібито «наїхав» на загиблого, яким виявився 37-річний житель Василівки.

«Слідчий оголосив йому підозру в тому, що той порушив правила дорожнього руху своїми протиправними діями, не впевнившись, що в автомобілі закриті двері, що нібито призвело до смерті пішохода». Нікіфорову закидають частину 2 статті 286 Кримінального кодексу України — за це загрожує від 3 років позбавлення волі», — розповів адвокат Нікіфорова Денис Пономаренко.

Захисник підкреслив, що слідчий в тексті підозри не згадує ні про конфлікт, ні про те, що загиблий вчинив розбійний напад і погрожував Нікіфоровим насильством. Крім того, немає ні свідоцтва про смерть цього чоловіка, ні експертизи, яка розкрила б причини його смерті, додав адвокат.

  • У 2017 році Євген Нікіфоров зібрав найповнішу колекцію фото радянських мозаїк.
  • Від редакції: Євген Нікіфоров співпрацює з «Бабелем» як фріланс-фотограф.