У Києві запрацювали два пости моніторингу повітря. Їхні дані можна побачити в реальному часі

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Києві запрацювали два пости моніторингу якості повітря — в Дарницькому та Дніпровському районах. Ще три планують встановити до кінця року в Печерському, Оболонському та Соломʼянському районах.

Про це повідомив мер столиці Віталій Кличко, передає його пресслужба.

Пости розмістили на вулиці Архітектора Вербицького, 26 та на Харківському шосе, 7/1.

За словами Кличка, обладнання та програмне забезпечення на цих постах відповідає європейським стандартам, зокрема директивам Євросоюзу, та рекомендаціям Всесвітнього організації охорони здоровʼя. Системи з аналогічним принципом роботи працюють також в ряді європейських міст, зокрема Лондоні, Парижі та Мюнхені.

Система вимірює понад 10 показників, зокрема діоксид сірки (продукт горіння), діоксид азоту, оксид азоту, оксид вуглецю (чадний газ), озон, сірководень, аміак (задушливий запах, неорганічна сполука), а також пил.

Усі ці дані знаходяться у відкритому доступі. Показники можна побачити в режимі онлайн на карті, що розміщена на сайті КМДА.

  • У звіті за 2020 рік порталу IQAir, що відслідковує рівень забруднення повітря в режимі реального часу, Київ знаходиться на 39 місці у рейтингу найбільш забруднених столиць світу. За рік ситуація з повітрям погіршилася — зараз показник забруднення становить 19,2, хоча у 2019 році був 16,6. У рейтингу країн Україна посіла 43 місце — також середній показник 19,2.
  • Зокрема, у січні Київ за даними QIAir перебував на 13-му місці в рейтингу — тоді індекс становив 163 при нормі 50.